Avgjørende fase i Midtøsten-forhandlingene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 02.09.2013
- Under besøket til Israel og Palestina var mitt budskap til begge parter krystallklart: Dette kan være siste sjanse for å løse konflikten innenfor den rammen Oslo-avtalen legger. Tiden er meget knapp. Partene har selv sagt de har under ett år og at tøffe beslutninger kommer allerede om et halvt års tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
- Under besøket til Israel og Palestina var mitt budskap til begge parter krystallklart: Dette kan være siste sjanse for å løse konflikten innenfor den rammen Oslo-avtalen legger. Tiden er meget knapp. Partene har selv sagt de har under ett år og at tøffe beslutninger kommer allerede om et halvt års tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Israel og Palestina den 26. og 27. august. Formålet med besøket var både en forberedelse til møtet i giverlandsgruppen for palestinerne i New York i september, og å få et inntrykk av partenes posisjoner i de nylig gjenopptatte fredsforhandlingene.
Eide møtte palestinske og israelske ledere på høyt nivå, blant annet president Shimon Peres og president Mahmoud Abbas.
Vil få konsekvenser for begge
- Både palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels forhandlingsleder Tzipi Livni ga utvetydig uttrykk for alvoret i situasjonen og viste engasjement for å lykkes. Basert på mine samtaler er jeg større optimist etter besøket enn jeg var før. Det er likevel all grunn til å være realistisk. De kommende forhandlingene blir ikke enkle og vil kreve betydelige ofre fra begge parter, sier Eide.
Norge leder giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC). Gruppen møtes neste gang i forbindelse med FNs generalforsamling i New York i september. Fra norsk side var det derfor viktig å understreke overfor begge partner at tiden er i ferd med å renne ut for den internasjonale bistanden til Palestina i sin nåværende form.
- Hvis partene ikke lykkes denne gangen, vil det få konsekvenser som berører begge. Givernes innsats for å bygge en velfungerende og stabil palestinske stat gir ingen mening hvis forhandlingene om en tostatsløsning ikke har fremdrift. Lykkes man ikke, vil denne støtten ikke lenger kunne fortsette som før. Dette vil få vel så store konsekvenser for Israel som for palestinerne selv, sier Eide.
Nytt håp
- Jeg har tatt til orde for en grundig gjennomgang av fredsprosessen på møtet i giverlandsgruppen i New York i september. Min vurdering er at utenriksminister John Kerrys suksess i å starte opp forhandlingene igjen, gir oss nytt håp. Norges oppgave som leder av giverlandsgruppen og som donor er å støtte opp om prosessen og sikre at partene er klar over alvoret i situasjonen, sier Eide.
I forbindelse med besøket møtte Eide også en rekke representanter for det internasjonale samfunn, blant annet USAs spesialutsending til fredsforhandlingene, Martin Indyk og FNs utsending og leder for UNSCO (The United Nations Special Coordinator for the Middle East Peace Process), Robert Serry.
Utover de politiske møtene i Jerusalem, Tel Aviv og Ramallah besøkte utenriksministeren Hebron og Gaza. Formålet med besøket i Hebron var å møte observatørene i TIPH (Temporary International Presence in Hebron) hvor Norge har et tyvetalls observatører samt lederen for styrken. I Gaza møtte Eide representanter for UNDP Access, Ocha og UNRWA i tilknytning til den humanitære situasjonen.