Historisk arkiv

Larsen fordømmer angrepet på Camp Liberty i Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg fordømmer rakettangrepet på Camp Liberty lørdag hvor to mennesker ble drept og en rekke skadet. Dette er det andre angrepet rettet mot leiren hvor medlemmer av MKO befinner seg, og jeg oppfordrer irakiske myndigheter til å gjøre hva de kan for å forhindre slike angrep, sier statssekretær Gry Larsen.

Camp Liberty er en transittleir for tidligere beboere av Camp Ashraf som Saddam Hussein etablerte under krigen mellom Iran og Irak for den iranske organisasjonen Mujahedin-e-Khalq. I 2011 ble det inngått en avtale om stengning av Camp Ashraf, som blant annet innebar midlertidig overføring av beboerne til Camp Liberty. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) jobber med å klargjøre beboernes status med sikte på mulig gjenbosetting i tredjeland. Norge støtter UNHCR i dette arbeidet, og har gjentatte ganger understreket irakiske myndigheters ansvar for beboernes sikkerhet og rettigheter.
 
- Det er viktig at irakiske myndigheter sørger for sikkerheten til leiren. Samtidig er jeg dypt bekymret over det økende voldsnivået generelt i Irak den senere tid, med over  1000 drepte bare i mai. Det er viktig at denne voldsspiralen snus. Jeg oppfordrer irakiske myndigheter til å gå i dialog med landets forskjellige politiske, religiøse og etniske grupperinger med sikte på å utarbeide omforente tiltak for å bedre sikkerhetssituasjonen for alle innbyggere i landet, sier Larsen.