Norge skal styre internasjonalt gjenoppbyggingsfond for Somalia
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 08.05.2013 | Sist oppdatert: 10.05.2013
- Det haster for folk i Somalia å få tilgang til offentlige tjenester. Norge vil hjelpe myndighetene med å bygge opp dette fra bunnen og bevilger 175 millioner kroner til et nytt spesialfond for gjenoppbygging, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.
Regjeringen i Somalia har bedt Norge om å ta ansvaret for å administrere kontrollen av internasjonale midler som skal brukes av myndighetene til å gjenoppbygge samfunnet, som en midlertidig løsning inntil ordninger med FN og Verdensbanken kommer igang. I sin tale på den internasjonale høynivåkonferansen om Somalia i London 7. mai, annonserte Holmås at Norge vil bidra med 175 millioner kroner til dette midlertidige fondet. Midlene er en del av den økte utviklingsstøtten på 150 millioner kroner i året til Somalia, som gjør at den samlede norske bistanden blir på rundt en halv milliard kroner for 2013.
- Styresmaktene i Somalia er i en kritisk fase for å sikre en demokratisk utvikling og stabilt styresett i fremtiden. Mulighetene er de beste på over 20 år, men utfordringene er også betydelige. Det haster å få til en ordning slik at offentlige tjenester kan komme i gang og folket opplever en positiv utvikling av samfunnet, sier Holmås.
Etter over to tiår med krig, er funksjoner som myndighetene i et land normalt sett skal ivareta, som utdanning, helse og infrastruktur, i stor grad overlatt til internasjonale organisasjoner. Landet har ikke et fungerende bankvesen og myndighetene har begrenset kapasitet til finansforvaltning og institusjonsbygging.
Det norskledede gjenoppbyggingsfondet er startskuddet for en ny og mer ansvarlig måte å bidra med bistand på til Somalia, som har en historikk med utbredt korrupsjon og manglende resultater. Pengene skal plasseres i en konto utenfor landet, og det vil være et omfattende kontrollapparat knyttet til bruken av midlene. Det skal nedsettes et styre i Somalia, med representanter for parlamentet, regjeringen og giverlandene, som skal bevilge penger til enkeltprosjekter foreslått av den somaliske regjeringen. Videre vil Norge engasjere et internasjonalt revisjonsfirma, som skal ha eksperter utplassert i hovedstaden Mogadishu for å gjøre uavhengig revisjon av prosjektene.
- Strenge kontrollmekanismer vil være sentralt i denne ordningen. Pengene skal porsjoneres ut litt etter litt, på betingelse av at resultater blir oppnådd som planlagt. Presidenten har forpliktet seg til å ta gjennomsiktighet på alvor. Blant annet skal det opprettes en nettside der publikum selv kan følge med på hvordan pengene blir brukt, sier Holmås.
I et eget møte mellom utviklingsministeren og Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, understreket presidenten at denne måten å støtte Somalia på er unik i den forstand at det er regjeringen selv som settes i stand til å utføre oppgaver som er deres eget ansvar, i stedet for at andre gjør jobben for dem.
Norge har et bredt engasjement i Somalia, inkludert humanitær innsats, utviklingsarbeid, støtte til politi- og justisvesen, freds- og forsoningsprosesser, styrking av menneskerettigheter og forebygging av seksuell vold og bekjempelse av piratvirksomhet. Norge bistår også myndighetene i rehabilitering av tidligere opprørssoldater.
Sikkerhetssituasjonen i Somalia er fortsatt veldig krevende, med et høyt voldsnivå og terrorangrep spesielt i sør- og sentral deler. Over én million mennesker er på flukt i Somalia og nærmere to millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Landet vil trenge et sterkt internasjonalt engasjement i lang tid fremover.