Historisk arkiv

Visumlettelser viktige for kontakten mellom Norge og Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Torgeir Larsen møtte viseutenriksminister Vladimir Titov i Moskva 28. februar. – Vi var enige om at grenseboerordningen, som gjør det lettere for folk i grenseområdene å reise mellom våre to land, har vært meget vellykket. Nå ser vi på nye muligheter for å gjøre kontakten enda lettere, sier Larsen.

Larsen varslet i møtet med sin kollega en justering av grenseområdet på norsk side for å inkludere hele området Neiden. Norge har også gjort det lettere for russere å få visum til Norge, og Larsen oppfordret Russland til å gjøre det samme innenfor sitt regelverk, noe som vil styrke samarbeidet på mange områder. Samtidig er det forventninger til at Russlands visumforhandlinger med EU vil åpne for ytterligere visumlettelser også mellom Norge og Russland. 

- Våre relasjoner med Russland er gode, men i samtalene uttrykte jeg også bekymring for de nye russiske lovene som begrenser friheten for frivillige organisasjoner. Samarbeidet mellom Russland og Norge rammes allerede av disse innstrammingene, ved at russiske organisasjoner frykter negative konsekvenser dersom de samarbeider med utenlandske partnere, sier Larsen.

Programmet i Moskva inkluderte også møter med de russiske lederne for Moskva-kontorene til Transparency International og Amnesty International. Begge disse bekreftet at russiske organisasjoner er usikre på hvilke konsekvenser de nye lovene vil få for deres arbeid.

Av andre saker diskutere Larsen og Titov utviklingen på energimarkedet og noterte seg solide fiskestammer og få brudd på fiskeribestemmelsene som resultat av det gode fiskerisamarbeidet. Den vanskelige humanitære situasjonen i Syria var også et tema. Larsen tok opp også norsk frustrasjon over at forurensningen fra Petsjenga Nikel-verket fortsetter.

Mye kontakt er planlagt i vårhalvåret, inkludert møter i Norge og Russland mellom stortingspresidenten og formannen i den russiske Dumaen, statsministrene, utenriksministrene, justisministrene, utdanningsministrene og arbeidsministrene.