Historisk arkiv

Økt innsats for menneskerettighetsforsvarere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere er den viktigste saken for Norge i FNs menneskerettighetsråd denne våren.

Beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere er den viktigste saken for Norge i FNs menneskerettighetsråd denne våren.
 
Mandag åpnet vårsesjonen i FNs menneskerettighetsråd. De første dagene er statsledere og regjeringsrepresentanter fra hele verden samlet i Genève for å drøfte aktuelle menneskerettighetsspørsmål. Norge er representert ved statssekretær Gry Larsen.
 
- FNs menneskerettighetsråd er de senere år blitt stadig viktigere  i arbeidet med  å fremme og beskytte menneskerettighetene. Det er blitt særlig tydelig i etterkant av den arabiske våren, sier Larsen.
 
Den viktigste saken for Norge i denne sesjonen vil være å lede forhandlinger om en resolusjon om menneskerettighetsforkjempere.  Resolusjonen har som mål å hindre at lover blir misbrukt til å blokkere og kneble forkjempere av menneskerettigheter.
 
Statssekretær Larsen vil sammen med kolleger fra Sveits og Argentina også lede et arrangement om dødsstraff i regi av Den internasjonale kommisjonen mot dødsstraff (ICDP), der Norge for tiden spiller en ledende rolle.
 
FNs menneskerettighetsråd har 47 medlemsland og er FNs mellomstatlige organ for å fremme og beskytte menneskerettighetene. Norges medlemskap i rådet opphørte fra 1. januar i år, men som observatør vil Norge fortsatt delta aktivt i rådets arbeid.