Historisk arkiv

Økt internasjonalt samarbeid for Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er viktig at det internasjonale samfunnet følger opp sine løfter om å støtte Somalia i å reise seg etter krigen, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

- Det er viktig at det internasjonale samfunnet følger opp sine løfter om å støtte Somalia i å reise seg etter krigen, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. 

Holmås deltok på den internasjonale høynivåkonferansen om Somalia i Brussel 16. september, der den somaliske regjeringen og EU var vertskap. Representanter fra 50 land var samlet for å gi sin tilslutning til et nytt rammeverk for den internasjonale støtten basert på landets egne prioriteringer, kalt «The Somali Compact». Rundt 14 milliarder kroner ble annonsert fra giverlandene i perioden frem mot valget og ferdigstilling av grunnloven i 2016. 

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås på Somalia-konferanse i Brussel
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås deltok på Somalia-konferansen i Brussel 16. september 2013. (Foto: Astrid Sehl, UD)

Bygges opp fra krigsruinene
- Det er svært positivt og helt avgjørende at det internasjonale samfunnet opprettholder et høyt fokus på Somalia. Landet er i ferd med å komme ut av en langvarig krig og må bokstavelig talt bygges opp fra krigsruinene. Vi er optimistiske, og samtidig realistiske om at det er krevende utfordringer på alle områder, sier Holmås.

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud presenterte de prioriterte innsatsområdene, som å inkludere hele landet i den politiske prosessen, få i gang økonomien og en forsvarlig statsforvaltning, juridisk reform og ikke minst skape stabilitet og sikkerhet. Hele det offentlige tjenesteapparatet må bygges opp mer eller mindre fra grunnen, og arbeidsplasser må skapes. Infrastruktur som veier, vann- og sanitæranlegg og energiforsyning må utvikles. Det er store udekkede humanitære behov og rundt én million mennesker på flukt i landet. Tjenester som myndighetene i et land normalt sett skal ivareta, er i stor grad overlatt til internasjonale hjelpeorganisasjoner. 

Ansvar for egen utvikling
- Norge ønsker å bidra til at landets nye sentralregjering tar mer ansvar for egen utvikling. For at den internasjonale støtten skal være bærekraftig, er det et viktig prinsipp at landets myndigheter er i førersetet, sier Holmås. 

Den somaliske presidenten takket spesielt Norge i sin åpningstale, der han la vekt på det midlertidige gjenoppbyggingsfondet som Norge har utviklet i tett samarbeid med myndighetene. Norge har satt av 175 millioner kroner over en treårsperiode til dette fondet, som skal gå til å styrke offentlig finanssektor, gi forutsigbar lønnsutbetaling til offentlig ansatte og iverksette småskala utviklingsprosjekter og jobbmuligheter. Fondet er det første konkrete tiltaket i det nye rammeverket, og det har fått bred internasjonal støtte. 

Gjenoppbyggingsfond
- Danmark har annonsert sin støtte til gjenoppbyggingsfondet, og vi er i dialog med arabiske land, EU og Storbritannia. Somaliske myndigheter sier fondet er det de trenger for å komme seg gjennom den vanskelige fasen landet nå er inne i, før de kan være i stand til å møte kriteriene fra Verdensbanken og andre internasjonale institusjoner, sier Holmås. 

Han understreker at Norge legger stor vekt på tiltak som reduserer korrupsjonsrisiko. I samtaler med Somalias president, ministre og nye sentralbanksjef, la Holmås stor vekt på Norges nulltoleranse mot korrupsjon og krav om åpenhet i finansforvaltningen. 

I fellesuttalelsen fra konferansen ble det lagt vekt på at kvinner må få delta mer aktivt i politiske, økonomiske og offentlige fora. 

- Spør somaliske kvinner, og jeg er sikkert på at de vil svare at de ønsker å få en tydeligere rolle i freds- og statsbyggingsprosessen, sier Holmås. 

Bredt engasjement
Norge har et bredt politisk, humanitært og utviklingsmessig engasjement i Somalia. En stor utdanningskampanje, et nytt fiskeriprosjekt og støtte til kvinners rettigheter og politiske deltakelse i Somalia, er blant de nye tiltakene som Norge jobber aktivt med denne høsten. Til sammen gir Norge i underkant av 500 millioner kroner i bistand til Somalia i 2013. 

Å legge til rette for stabilitet og utvikling er også svært viktig for å bekjempe terrorisme og internasjonal kriminalitet med utspring fra Somalia. Norge leder for tiden den maritime kampen mot piratvirksomhet gjennom Nato-operasjonen «Ocean Shield».