- Bekjempelse av hatefulle ytringer er et felles ansvar
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 27.09.2013
Utenriksminister Espen Barth Eide ledet torsdag det sjette, årlige Trygve Lie-symposiet om grunnleggende friheter på International Peace Institute i New York. Temaet for årets debatt var bekjempelse av hatefulle ytringer.
Utenriksminister Espen Barth Eide ledet torsdag det sjette, årlige Trygve Lie-symposiet om grunnleggende friheter på International Peace Institute i New York. Tema for årets debatt var bekjempelse av hatefulle ytringer.
- Bekjempelse av hatefulle ytringer er vårt felles ansvar. Det er også et problem som angår oss alle, innledet utenriksminister Espen Barth Eide.
Frank La Rue, FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, kommenterte videre:
- Statene har en juridisk forpliktelse til å bekjempe hatefulle ytringer, men vi, som individer, har et etisk ansvar for å fremme og beskytte andres menneskerettigheter.
Målet for årets Trygve Lie Symposium var å stimulere nye og konkrete ideer om hvordan vi sammen kan bekjempe hatefulle ytringer samtidig som vi respekterer ytringsfriheten. Utenriksminister Espen Barth Eide ledet debatten som følgende paneldeltakere tok del i:
- Marty M. Natalegawa, Indonesias utenriksminister
- Frank La Rue, FNs spesialrapportør for ytringsfrihet
- Sarah Wynn-Williams, Head of Global Public Policy, Facebook
- Aidan White, direktør for Ethical Journalism Network
- Caroline Criado-Perez, journalist, aktivist og grunnlegger av The Women's Room
I tillegg presenterte Victor Mukasa, en LHBT-aktivist fra Uganda, og den belgiske statssekretæren Armand De Decker innlegg fra salen.
Diskusjonene viste bred enighet om behovet for å ta effektive steg for å bekjempe den stadige økningen i hatefulle ytringer rettet mot kvinner, minoriteter, LHBT-personer og andre grupper i samfunnet.
Hovedbudskapet i diskusjonen var at ytringsfriheten som grunnleggende verdi må beskyttes, og at motargumenter og mer tale er vårt sterkeste våpen for å bekjempe fordommer og diskriminerende holdninger. Paneldeltakerne fremhevet også viktigheten av å promotere respekt og toleranse gjennom utdanning.
- Det beste middelet mot hatefulle ytringer er kunnskap, sa Frank La Rue.
Flere av paneldeltakerne fokuserte på den bekymringsfulle tilveksten av hatefulle ytringer i sosiale medier og i kommentarfelt på nettaviser. Caroline Criado-Perez, som selv ble utsatt for alvorlig netthets etter at hun i sommer deltok i debatten om hvem som skulle pryde en britisk pengeseddel, poengterte at hatefulle ytringer er et samfunnsmessig og kulturelt problem:
- Vi må se på alle aspektene ved vår kultur som skaper denne formen for hat. Nøkkelen er forebygging, uttalte hun.