Historisk arkiv

- Gaza-avtalen en milepæl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Avtalen om passasje av varer og personer inn ut av Gaza har skapt nytt håp om at Israels tilbaketrekning fra Gaza vil bidra til å bedre den palestinske befolkningens levekår, sier utenriksminister Støre. (16.11)

Pressemelding

Nr.: 203/05
Dato: 16.11.2005

Utenriksminister Støre: Gaza-avtalen en milepæl

- Gårsdagens avtale mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) om passasje av varer og personer inn ut av Gaza har skapt nytt håp om at Israels tilbaketrekning fra Gaza vil bidra til å bedre den palestinske befolkningens levekår, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Grensepasseringen mellom Gaza og Egypt vil skje under oppsyn av EU-representanter. Dermed markerer avtalen også et viktig gjennombrudd for prinsippet om tredjepartsnærvær som håndteringsmekanisme i konflikten mellom Israel og palestinerne. Vi er rede til å bidra i fremtidige operasjoner av denne type, understreker utenriksministeren. Norge har siden 1997 ledet den internasjonale observatørgruppen i Hebron på Vestbredden som forut for gårsdagens avtale var det eneste tredjepartsnærværet i det okkuperte, palestinske området.

- Kvartettens spesialutsending James Wolfensohn fortjenter stor ros for sin innsats. Det samme gjør USAs utenriksminister, Condoleeza Rica, som i sluttfasen bidro sterkt til at forhandlingene kom i mål, fremholder Støre.

- Under mitt besøk i Midtøsten søndag og mandag hadde jeg samtaler med partene og James Wolfensohn om utsiktene til en avtale for Gaza. Som formann for giverlandsgruppen AHLC har Norge en spesielt ansvar for å bidra til at den internasjonale bistanden til palestinerne blir så effektiv som mulig. Gaza-avtalen er svært viktig for dette arbeidet. Hvordan den kan utnyttes på beste måte vil være et av temaene på det neste AHLC-møtet som holdes i London 14. desember, sier utenriksminister Støre.