Historisk arkiv

Gjennombrudd i FN-reform — fredsbyggingskommisjon opprettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs generalforsamling vedtok 20. desember opprettelsen av en fredsbyggingskommisjon, slik FN-toppmøtet i september la grunnlaget for. Kommisjonen skal styrke internasjonal bistand til land som nettopp har gjennomlevd voldelig konflikt. (23.12)

Pressemelding

Nr.: 228/05
Dato: 22.12.2005

Gjennombrudd i FN reform – fredsbyggingskommisjon opprettet

FNs generalforsamling vedtok tirsdag opprettelsen av en fredsbyggingskommisjon, slik FN-toppmøtet i september la grunnlaget for. Kommisjonen skal styrke internasjonal bistand til land som nettopp har gjennomlevd voldelig konflikt. Det forventes at kommisjonen vil starte sitt arbeid i 2006.

-Det er gledelig at det nå er oppnådd enighet om Fredsbyggingskommisjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

-Dette har vært en prioritert oppgave for Norge i oppfølgingen av toppmøtet. Kommisjonen skal bidra til raskere og bedre koordinert internasjonal bistand til land som nylig har gjennomgått væpnet konflikt. Og den skal bidra til at den internasjonale oppmerksomheten varer ved når TV-kameraene snus i en annen retning. Sammen med de allerede vedtatte FN-fondene for humanitær innsats og fredsbygging innebærer dette en kraftig styrking av FNs evne til å agere raskt og effektivt i post-konfliktsituasjoner, sier utenriksministeren.

-FN-toppmøtet ga ikke de ambisiøse resultatene vi hadde håpet. Men opprettelsen av denne kommisjonen viser at det ble fattet meget viktige vedtak som nå blir fulgt opp, sier utenriksministeren.

For å bygge varig fred etter konflikt er hurtig og koordinert innsats fra det internasjonale samfunn avgjørende. Kommisjonen skal bidra til dette ved at både FN, De multilaterale finansinstitusjonene og store bilaterale givere sammen planlegger og prioriterer innsatsen bedre og raskere enn det som er tilfellet i dag. Oppgavene vil først og fremst være mobilisering av ressurser, koordinering av samtlige aktører involvert i fredsbyggingsarbeidet, samt felles planlegging og rådgivning til regjeringer og bistandsaktører. Fokuset skal være på landnivå.

Kommisjonen er et mellomstatlig organ med begrenset medlemskrets. FNs medlemsland vil følgelig delta i arbeidet iht. visse kriterier og etter rotasjonsprinsippet. Det er enda ikke klart hvilke land som får sete i kommisjonen i første runde.

Som et ledd i den økte satsingen på FN engasjerer regjeringen seg aktivt i FNs arbeid for fredsbygging. Støtten på NOK 200 millioner til hvert av de nye FN-fondene for humanitær innsats og fredsbygging i neste års budsjett er en del av denne satsingen.

Fredsbyggingskommisjonen er en viktig del av arbeidet for FN-reform. Det pågår imidlertid fortsatt forhandlinger om andre sentrale reformer av FN. I FN-miljøet er det håp om at vedtaket om kommisjonen vil bidra til å skape framdrift også på andre områder, slik som menneskerettigheter og FNs administrasjon.