Historisk arkiv

Miljøsamarbeidet med Sør-Afrika — nytt femårsprogram undertegnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Et langsiktig miljøpolitisk samarbeid med Sør-Afrika er svært viktig på grunn av landets miljøpolitiske rolle i regionen og pådriverrolle blant utviklingslandene, sier utviklingsminister Erik Solheim. (13.12)

Pressemelding

Nr.: 224/05
Dato: 13.12.2005

Miljøsamarbeidet med Sør-Afrika – nytt femårsprogram undertegnet

Et nytt femårsprogram i miljøsamarbeidet mellom Norge og Sør-Afrika ble 13. desember undertegnet i Pretoria. - Et langsiktig miljøpolitisk samarbeid med Sør-Afrika er svært viktig på grunn av landets miljøpolitiske rolle i regionen og pådriverrolle blant utviklingslandene, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Miljø er sammen med demokrati og menneskerettigheter, forskning og høyere utdanning samt energi hovedsatsningsområder for norsk bistand til Sør-Afrika, som i fjor beløp seg til totalt 107 millioner kroner. Miljøsamarbeidet blir finansiert av Utenriksdepartementet over bistandsbudsjettet, mens Miljøverndepartementet har det faglige ansvaret på norsk side.

- Et viktig formål med samarbeidet er å bidra til å bygge en sterk og handlekraftig miljøvernforvaltning i Sør-Afrika, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Sentralt i den nye avtalen er samarbeid om støtte til gjennomføring av globale miljøkonvensjoner for å bidra til at Sør-Afrika kan oppfylle sine forpliktelser og bli en aktiv medspiller i videreutviklingen av disse. I årene fremover vil det bli fokusert på tre samarbeidsområder: reduksjon av forurensning, vern av biologisk mangfold og godt styresett på miljøområdet. Det vil bli gitt rundt 10 millioner kroner årlig til programmet.

Sør-Afrika og Norge har hatt et langvarig og verdifullt samarbeid om internasjonale spørsmål, og samarbeidet på miljøområdet har pågått siden 1995. Med norsk bistand er det blant annet etablert et luftovervåkningssystem i Durban, og lovverket er revidert slik at myndighetene nå kan stille strengere krav til forurensende bedrifter. Norge har også blant annet bistått Sør-Afrika med utvikling av lovverk som stiller krav til miljøkonsekvensutredninger av alle større inngrep. I samarbeidet legges det stor vekt på aktiv deltagelse fra sør-afrikanske organisasjoner.