Historisk arkiv

Norge bekymret over den politiske utviklingen i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen er svært bekymret for hvordan arrestasjonen av den sentrale opposisjonspolitikeren Kizza Besigye vil påvirke den politiske utviklingen i Uganda, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (05.12)

Pressemelding

Nr.: 213/05
Dato: 05.12.2005

Norge bekymret over den politiske utviklingen i Uganda

- Regjeringen er svært bekymret for hvordan arrestasjonen av den sentrale opposisjonspolitikeren Kizza Besigye vil påvirke den politiske utviklingen i Uganda, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Arrestasjonen stiller spørsmål ved grunnlaget for gjennomføringen av flerpartivalg i landet neste år og er et tilbakeskritt for demokratiseringsprosessen i landet.

- Vi mener ugandiske myndigheters håndtering av arrestasjonen er svært uheldig og stiller spørsmål om den reelle vilje til bruk av demokratiske virkemidler, sier utenriksminister Støre. Han viser til at Norge tidligere i år reduserte budsjettstøtten med 25 millioner kroner. Årsaken var en bekymring for den negative utviklingen i myndighetenes håndtering av demokratiseringsprosessen, menneskerettighetsspørsmål og korrupsjonsbekjempelse.

Videre uttrykker utenriksministeren stor bekymring over den prekære humanitære situasjonen i Nord-Uganda. Han understreker at det forventes at ugandiske myndigheter gir høy prioritet til tiltak for å løse konflikten, og arbeidet med forsoning og gjenoppbygging.

- Situasjonen i Nord-Uganda er uholdbar og norske myndigheter ønsker å holde fortsatt fokus på konflikten og se hvordan vi best kan bidra til en løsning.

Utenriksdepartementet følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende mulige konsekvenser for vårt samarbeid med Uganda.