Historisk arkiv

Norge styrker FN i Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har besluttet å bidra med ca. NOK 5 mill. til styrkingen av FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviteter (OCHA) i Zimbabwe. - Norge ønsker å bidra til at dialogen mellom myndighetene og det internasjonale samfunnet blir bedre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (08.12)

Pressemelding

Nr.: 216/05
Dato: 07.12.2005

Norge styrker FN i Zimbabwe

Utenriksdepartementet har besluttet å bidra med ca. NOK 5 mill. til styrkingen av FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviteter (OCHA) i Zimbabwe. - Norge ønsker å bidra til at dialogen mellom myndighetene og det internasjonale samfunnet blir bedre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Zimbabwe står midt oppe i en omfattende humanitær krisesituasjon. I følge de siste tallene fra FN har rundt 3 millioner mennesker i landet behov for akutt matvarehjelp. HIV-prosenten blant voksne er på 21,3%, mer enn 3000 mennesker dør av HIV/AIDS-relaterte årsaker hver uke. 20 prosent av barna har mistet foreldrene sine, og HIV/AIDS-pandemien er i ferd med å skape en generasjon av foreldreløse barn. Forventet levealder har blitt nesten halvert fra 61 år på begynnelsen av 90-tallet til 33,9 år i dag.

- For å kunne møte disse store utfordringene trenger det internasjonale samfunnet en bedre dialog med myndighetene og omfattende koordinering av den humanitære hjelpeinnsatsen. Det tilsier styrket FN-tilstedeværelse i landet, og det ønsker vi å bidra til at vi får, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Zimbabwe sliter med mange av de samme problemene som nabolandene i det sørlige Afrika, som skyldes en kombinasjon av tørke, HIV/AIDS og svake offentlige strukturer. Dette har ført til redusert matvaresikkerhet i regionen. I tillegg har myndighetenes ”opprenskningsaksjoner” ( Operation Murambatsvina/Restore Order) skapt et stort antall husløse og dermed nye sårbare grupper.

- Som en følge av FNs nødhjelpskoordinator Jan Egelands besøk, har vi et bedre grunnlag for dialog med myndighetene om den humanitære innsatsen, også om de prinsippene humanitær bistand bygger på. Et styrket OCHA-kontor i Harare vil kunne videreføre denne dialogen, støtte opp om arbeidet til den humanitære koordinatoren i landet og gi humanitære aktører den informasjonen de trenger, sier Støre.