Historisk arkiv

Norge trekker krav mot u-land i WTO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Ved å trekke kravene mot u-land når det gjelder vannforsyning, strømdistribisjon og utdanning, ønsker regjeringen å sende et klart politisk signal om at man ikke ønsker å bidra til å presse utviklingsland til å liberalisere i sektorer som er sentrale i myndighetenes tjenesteyting til befolkningen, sier utenriksminister Støre. (09.12)

Pressemelding

Nr.: 220/05
Dato: 09.12.2005

Norge trekker krav mot u-land i WTO

I samsvar med Soria Moria-erklæringen har Regjeringen hatt en gjennomgang av norske posisjoner i WTO-forhandlingene om handel med tjenester, inkludert de krav Norge har stilt til utviklingsland. Det har vært en nær dialog med næringsorganisasjoner og frivillige organisasjoner under gjennomgangen, og disse har kommet med en rekke innspill om den videre forhandlingsprosessen og norske posisjoner og krav.

I vurderingen av norske krav til utviklingsland har Regjeringen foretatt en grundig avveining mellom u-landenes interesser og norske offensive interesser. Regjeringen har lagt vekt på at Norge ikke skal fremme krav som kan oppfattes som mulige hindringer for u-landenes organisering av offentlige tjenester. På dette grunnlag har Regjeringen besluttet å trekke krav til u-land innenfor områdene stømdistribusjon, vannforsyning og høyere utdanning. Videre er det bred oppslutning i WTO om at de minst utviklede land (MUL) ikke forventes å påta seg forpliktelser i denne runden med forhandlinger. Norge vil derfor trekke de to krav som tidligere har vært stilt overfor MUL. Norge vil klargjøre sine posisjoner i direkte kontakt med de land det gjelder.

- En åpnere handel med tjenester er et viktig bidrag til økonomisk utvikling både i rike og fattige land, men dette må balanseres mot behovet for å ivareta spesielle utviklingshensyn, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Ved å trekke kravene mot u-land når det gjelder vannforsyning, strømdistribisjon og utdanning, ønsker regjeringen å sende et klart politisk signal om at man ikke ønsker å bidra til å presse utviklingsland til å liberalisere i sektorer som er sentrale i myndighetenes tjenesteyting til befolkningen.

Utenriksminister Støres redegjørelse for Stortinget 9. desember 2005 om status i WTO-forhandlingene forut for ministerkonferansen i Hong Kong finner du her.