Historisk arkiv

Nytt emblem for Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Diplomatkonferansen i Genève har vedtatt å innføre et nytt emblem som likestilles med Røde Kors og Røde Halvmåne: Røde Krystall. Dette løser spørsmålet om medlemskap for flere nasjonale hjelpeforeninger. (08.12)

Pressemelding

Nr.: 217/05
Dato: 08.12.2005

Nytt emblem for Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen

Diplomatkonferansen i Genève har vedtatt å innføre et nytt emblem som likestilles med Røde Kors og Røde Halvmåne: Røde Krystall. Dette løser spørsmålet om medlemskap for flere nasjonale hjelpeforeninger, som ikke har ønsket å bruke noen av de gjeldende symbolene, særlig Israels nasjonalforening Magen David Adom.

Dette fører også til at den palestinske røde halvmåne nå blir tatt opp som medlem i den internasjonale røde kors-bevegelsen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er gledelig at statene endelig har vedtatt en ny protokoll til Genèvekonvensjonene: - Dette er en viktig dag for Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen, sier utenriksministeren. - Dermed er det en viktig dag for muligheten for å nå frem med humanitær innsats og beskyttelse til trengende.

Konkret innebærer vedtaket at Den røde davidstjernen i Israel og Den palestinske røde halvmånen kan bli tatt opp som medlemmer i Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen. På lengre sikt betyr dette at Røde Kors-bevegelsen er et langt skritt på vei for å sikre prinsippet om universalitet.

Norge har deltatt aktivt for å få til et gjennombrudd i saken, som har vært en uløst diplomatisk nøtt i flere tiår.

Mer info om saken finnes her:

http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/htmlall/emblem