Historisk arkiv

Sterk norsk støtte til ElBaradei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

IAEAs leder er absolutt en verdig vinner av årets fredspris, understreker utenriksminister Støre. Som ElBaradei understreket i sitt Nobelforedrag, er det en sentral utfordring å hindre spredning av kjernevåpen til nye stater. (12.12)

Pressemelding

Nr.: 222/05
Dato: 11.12.2005

Sterk norsk støtte til ElBaradei

Jeg er svært tilfreds med det møtet jeg hadde i formiddag med årets fredsprisvinner generaldirektør Mohamed ElBaradei. IAEAs leder er absolutt en verdig vinner av årets fredspris, understreker utenriksminister Støre.

Jeg informerte på møtet at Norge vil bidra med 4 millioner kroner til det nyopprettede IAEA Nobel-fondet for kreftbekjempelse og ernæring. Fondet skal først og fremst fremme opplæringsprogrammer for kreftbekjempelse og ernæring for barn. Fondet vil ha en klar utviklingsprofil. Jeg håper at andre land vil bidra til fondet, sier Støre.

ElBaradei uttrykte stor takknemlighet for det norske bidraget og viste for øvrig til at IAEA vil samarbeide nært med Verdens Helseorganisasjon innenfor dette satsningsområdet.

Støre er overbevist om at fredsprisen vil bidra til en ytterligere styrking av IAEAs viktige arbeid. Dette gjelder arbeidet for å hindre spredning av kjernevåpen, for å fremme fortsatte reduksjoner i kjernevåpenarsenalene og fredelig bruk av kjernekraft under streng internasjonal kontroll. På norsk side vil vi legge stor vekt på å bidra aktivt til dette arbeidet blant annet som medlem av IAEAs styre, fremholder utenriksministeren.

Som ElBaradei understreket i sitt Nobelforedrag, er det en sentral utfordring å hindre spredning av kjernevåpen til nye stater. Vi må også unngå at terrorister får tilgang til slike våpen. Dette vil vi bare oppnå ved fortsatte reduksjoner i de kjernefysiske arsenaler. Jeg har nå igangsatt et arbeid slik at Norge kan presentere konkrete tiltak på begge disse områder i form av en helhetlig løsning, sier utenriksministeren.

Som et ledd i dette arbeidet, vil Norge avholde et internasjonalt seminar til våren for å begrense bruken av høyanriket uran. Norge gjør dette for å skape økt forståelse om faren for misbruk av denne typen materiale til våpenformål. Dette spørsmålet er blant IAEAs høyest prioriterte områder og ElBardei så derfor frem til et nært samarbeid med Norge også her.

ElBaradei uttrykte stor anerkjennelse for det arbeidet Norge allerede gjør for å fremme kjernefysisk nedrustning og hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen.

Støre viser til at han vil holde nær kontakt med ElBaradei i tiden fremover. IAEAs generaldirektør inviterte den norske utenriksminister til Wien og Støre sier han planlegger et slikt besøk til våren.