Historisk arkiv

Tillegg til statsbudsjettet 2006 — utenriksministerens budsjettområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet øker den utenrikskulturelle satsingen i 2006, og gir rom for en aktiv profilering av Ibsen-året. Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer og norske økonomiske, miljømessige og sikkerhetspolitiske interesser skal prioriteres høyt. (10.11)

Pressemelding

Nr.: 198/05
Dato: 10.11.2005

Tillegg til statsbudsjettet 2006 – utenriksministerens budsjettområder

Utenriksdepartementet øker den utenrikskulturelle satsingen i 2006, og gir rom for en aktiv profilering av Ibsen-året. Nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer og norske økonomiske, miljømessige og sikkerhetspolitiske interesser skal prioriteres høyt. Innenfor bistandsbudsjettet vil Norges freds- og nødhjelpsinnsats bli styrket, først og fremst gjennom FN. Regjeringen vil også øke støtten til de frivillige og ikke-kommersielle aktørenes informasjonsarbeid.

Presse-, kultur- og informasjonsformål
Den nye regjeringen vil øke midlene til Utenriksdepartementets kulturelle satsing i utlandet samt til departementets eget informasjonsarbeid. Med en påplusning på om lag 20 millioner kroner vil den forrige regjeringens forslag om en større reduksjon i virksomheten unngås. Det vil også gjøre det mulig å satse på nye tiltak som bl.a. kan profilere Norge i utlandet.

”Det er viktig å sette av tilstrekkelige midler til utenrikskulturell satsing i 2006”, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en kommentar. Han peker på at dette budsjettforslaget vil gi rom for en aktiv profilering av Ibsen-året i utlandet.

Det nye budsjettforslaget innebærer også at driften ved Norges internasjonale pressesenter (NIPS) vil bli videreført.

Utenriksminister Støre peker videre på at departementets kommunikasjonsvirksomhet og nettverksbygging skal styrkes og effektiviseres. Han slår fast at dette vil være et viktig bidrag til å nå sentrale utenrikspolitiske mål. ”Dialogen med den norske befolkningen om den rollen Norge har internasjonalt må bli bedre”, sier utenriksministeren.

Tiltak i nordområdene
Regjeringen ser nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer. Ivaretakelsen av norske økonomiske, miljømessige og sikkerhetspolitiske interesser skal prioriteres høyt. Som et resultat av Regjeringens ambisjoner er det ønskelig å sette i gang et omfattende utviklings- og forskningsprogram for nordområdene – Barents 2020. Barents 2020 skal fungere som bindeledd mellom internasjonale kompetansemiljøer, akademiske institusjoner og næringslivs- og industriinteresser i ulike land som er opptatt av nordområdene.

For å følge opp Regjeringens strategiske nordområdesatsing økes bevilgningen til tiltak i nordområdene med 10 millioner kroner i forhold til forslaget i St.prp. nr. 1 (2005-2006). Dette vil gi en samlet bevilgning på 231,3 millioner kroner i 2006.

Styrking av Norges freds- og nødhjelpsinnsats
Regjeringen vil bidra til å styrke FNs rolle innen fred, forsoning og nødhjelp. Styrking av fredsbyggingsprofilen vil i hovedsak bli foretatt ved å øke bidraget til FNs fredsbyggingsfond fra 100 millioner kroner til om lag 200 millioner kroner, men også ved å prioritere strategisk innsats i enkeltland gjennom FN. Regjeringen vil legge vekt på forebyggende arbeid og styrking av FNs muligheter til å reagere raskt i humanitære krisesituasjoner. Det foreslås å øke det planlagte norske bidraget til FNs sentrale nødhjelpsfond med 100 millioner kroner til 200 millioner kroner.

En aktiv europapolitikk og europapolitisk samarbeid
Regjeringen viderefører støtten til interesseorganisasjoner som kan målbære norske interesser overfor EU-prosesser med EØS-relevans, bygge nettverk i EU-land og bringe erfaringer fra europaarbeidet tilbake for å stimulere til økt debatt i Norge. I denne forbindelse foreslår Regjeringen å opprette en egen tilskuddsordning for å legge til rette for arbeidslivsorganisasjonenes europapolitiske dialog. Det er satt av 450 000 kroner til fordeling blant de norske organisasjonene som er medlemmer av EFTAs konsultative komité. Medlemmene er nå LO, YS, NHO, HSH og KS.

I tillegg vil det bli opprettet to nye stillinger som informasjonsmedarbeidere ved EU-delegasjonen for å legge forholdene bedre til rette for besøk av norske representanter til EU.

Regjeringen ønsker videre å øke bevilgningen til norske organisasjoners informasjonsvirksomhet om europeisk samarbeid med 2 millioner kroner.

Tilskudd til fredsorganisasjoner
Regjeringen vil øke bevilgningen til frivillige organisasjoners opplysningsarbeid for fred overfor norske målgrupper med 2 millioner kroner. Ordningen ble foreslått avviklet i St.prp. nr. 1 (2005-2006).