Historisk arkiv

TRIPS-utsettelse for de fattigste landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

De minst utviklede landene (MUL) får utsettelse med å gjennomføre WTO avtalen om handelsrelaterte sider ved immaterialretten (TRIPS). Dette ble vedtatt i TRIPS-rådet i WTO den 29.11.2005. (02.12)

Pressemelding

Nr.: 211/05
Dato: 01.12.2005

TRIPS-utsettelse for de fattigste landene

De minst utviklede landene (MUL) får utsettelse med å gjennomføre WTO avtalen om handelsrelaterte sider ved immaterialretten (TRIPS). Dette ble vedtatt i TRIPS-rådet i WTO den 29.11.2005. TRIPS-avtalen, som bl.a. pålegger medlemslandene i WTO å beskytte patenter, varemerker og design, skulle i utgangspunktet vært gjennomført av de minst utviklede landene innen 1. januar 2006. Disse landene, som også omfatter de aller fattigste landene i Afrika, har nå blitt gitt frist til juli 2013 med å gjennomføre TRIPS-avtalen. Immaterielle rettigheter er viktige for å støtte opp om innovasjon og industriell utvikling, men mange av de fattigste landene har ikke de ressurser som skal til for å gjennomføre og dra nytte av beskyttelse av patenter, design og varemerker. Disse landene vil derfor bli gitt faglig bistand til å bygge opp sin kapasitet på området.

- WTO har fattet en viktig beslutning for de fattigste landene, sier utenriksminister Støre i en kommentar. Utsettelsen vil gi de minst utviklede landene handlingsrom til å utvikle nasjonale systemer i tråd med egne behov. Dermed kan disse landenes bli bedre i stand til å dra nytte av TRIPS-avtalen. De fattigste landene har for øvrig allerede fått utsatt frist med å gjennomføre patentbeskyttelse av medisiner til 2016. Nå blir det viktig å støtte de fattigste landene i deres arbeid med å gjennomføre regelverket og dra nytte av det.