Historisk arkiv

Afghanistan. Felles uttalelse av utenriksministeren og forsvarsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil ikke utvide det militære bidraget til ISAF med spesialstyrker nå, men heller trappe opp den prosjektrelaterte bistanden til Afghanistan. Forsvarsminister Strøm-Erichsen og utenriksminister Støre vil komme tilbake til regjeringen når de anser behovet for å endre det norske styrkebidraget som påkrevet, heter det i en felles uttalelse fra de to ministrene. (18.10.06)

Pressemelding

Nr.: 133/06
Dato: 18.10.06

Afghanistan. Felles uttalelse av utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

  1. Norge utvider ikke de militære bidrag til ISAF med spesialstyrker på det nåværende tidspunkt. Norge vil nå trappe opp den prosjektrelaterte bistanden til Afghanistan og satser på at en del av midlene innrettes mot å oppnå raske og synlige resultater for afghanerne. Norge skal arbeide for styrking og koordinering av den internasjonale sivile innsatsen i Afghanistan.
  2. Norge konsentrerer sin militære innsats i Afghanistan i nord, men kan i prinsippet delta med styrker i hele ISAFs ansvarsområde. Det foreligger heller ingen begrensninger i den type bidrag Norge kan stille, herunder spesialstyrker. Norske bidrag vil bli basert på en helhetsvurdering av behov og kapasiteter, og de forpliktelser vi har påtatt oss i forhold til andre pågående internasjonale operasjoner og en mulig framtidig FN-operasjon i Sudan/Darfur.
  3. Spørsmålet om å endre det norske styrkebidraget vil bli løpende vurdert av forsvarsministeren og utenriksministeren, som vil komme tilbake til regjeringen når de anser det påkrevet.