Historisk arkiv

Norges innsats mot aids-epidemien i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim legger i forbindelse med verdens Aids-dag 1. desember fram et eget posisjonsnotat om norsk hiv- og aidspolitikk. Det er første gang en slik helhetlig politikk for vårt samarbeid med utviklingsland legges fram. (01.12.06)

Pressemelding

Nr.: 156/06
Dato: 01.12.2006

Norges innsats mot aids-epidemien i utviklingsland

Utviklingsminister Erik Solheim legger i forbindelse med verdens Aids-dag 1. desember fram et eget posisjonsnotat om norsk hiv- og aidspolitikk. Det er første gang en slik helhetlig politikk for vårt samarbeid med utviklingsland legges fram.

På 25 år har den globale hiv- og aidsepidemien fått en dramatisk spredning. 65 millioner mennesker har blitt smittet av epidemien. Hver dag smittes 11.000 personer.

- For å bekjempe aids-epidemien må menn endre atferd, vi må bekjempe diskriminering og vi må gjøre mer for å forebygge at folk blir hiv-smitta, sier Torbjørn Urfjell (SV), politisk rådgiver i Utenriksdepartementet.

- Ni av ti hiv-positive barn er smitta av sin egen mor. Dette har til nå vært glemt i den internasjonale kampen mot aids. Norge gjør derfor en spesiell innsats på dette området, en innsats som bygger opp under den omfattende satsingen Norge har på reduksjon av barnedødelighet, sier Urfjell.

Norsk aidspolitikk skal forhindre at flere mennesker blir smittet av hiv og dør av aids. Norge vil bistå økonomisk og faglig for å sikre universell tilgang til forebygging og behandling. Norge vil ta en spesifikk pådriverrolle på noen områder der vi har spesiell kompetanse eller det nødvendige politiske mot. Dette gjelder ikke minst behovet for større åpenhet rundt tema som kjønnsdiskriminering, seksualitet, prevensjon og homofili.

Pressekontakt for Torbjørn Urfjell i UD: Pressevakt 91 39 50 00

Last ned Norsk hiv- og aidspolitikk. Posisjonsnotat for utviklingssamarbeidet