Historisk arkiv

Bekymret over situasjonen for politiske fanger i Burma

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det er bekymringsverdig at juntaen fengsler studentledere og fortsatt nekter Røde Kors tilgang til burmesiske fengsler. Studentledernes modige kamp for et demokratisk Burma burde oppfattes som invitasjon til dialog med myndighetene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter nyheten om at den politiske fangen Thet Win Aung omkom i et burmesisk fengsel denne uken. (20.10.06).

Pressemelding

Nr.: 134/06
Dato: 20.10.06

Bekymret over situasjonen for politiske fanger i Burma

- Nyheten om at den politiske fangen Thet Win Aung denne uken har omkommet i et burmesisk fengsel er urovekkende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det er bekymringsverdig at juntaen fengsler studentledere og fortsatt nekter Røde Kors tilgang til burmesiske fengsler. Studentledernes modige kamp for et demokratisk Burma burde oppfattes som invitasjon til dialog med myndighetene.

- Norge har gjentatte ganger oppfordret til løslatelse av Aung San Suu Kyi og øvrige politiske fanger i Burma, sist gang denne måneden i en telefonsamtale mellom statssekretær Raymond Johansen og Burmas ambassadør til Norge i forbindelse med de nylige arrestasjonene av de burmesiske studentlederne Min Ko Naing, Ko Ko Gyi, Htay Kway, Pyone Cho og Min Zeya .

- Norge har i flere år støttet arbeidet for demokrati i Burma, og gjentatte ganger oppfordret til nasjonal forsoning og respekt for menneskerettigheter. Løslatelse av politiske fanger vil være et nødvendig skritt fremover.