Historisk arkiv

Delelinjen mellom Svalbard og Grønland ikraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Avtalen mellom Norge og Danmark/Grønland som fastsetter den maritime grenselinjen mellom Grønland og Svalbard trådte ikraft 2. juni, etter å ha vært godkjent av Stortinget og Det danske folketinget. (06.06.06)

Pressemelding

Nr.: 74/06
Dato: 02.06.06

Delelinjen mellom Svalbard og Grønland ikraft

Avtalen mellom Norge og Danmark/Grønland som fastsetter den maritime grenselinjen mellom Grønland og Svalbard trådte ikraft i dag, etter å ha vært godkjent av Stortinget og Det danske folketinget. – Avgrensningsavtaler er historiske, fordi de skal gjelde til evig tid. Dette er verdens nordligste delelinje ikraft til nå og avtalen vitner om godt samarbeid mellom gode naboer i nord, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Avtalen ble undertegnet av Støre, den danske utenriksminister Per Stig Møller og direktøren for Grønlands hjemmestyres utenriksdirektorat i København 20. februar i år. Størrelsen på havområdet som avgrenses gjennom avtalen er 150 000 kvadratkilometer. Avtalen avklarer jurisdiksjonsfordelingen i området og er basert på folkerettens midtlinjeprinsipp.

Avtalen fastsetter en grenselinje mellom partenes deler av kontinentalsokkelen og fiskerisonene (fiskevernsonen ved Svalbard og den eksklusive økonomiske ved Grønland) i farvannet innenfor 200 nautiske mil fra både Svalbards og Grønlands kystlinjer.