Historisk arkiv

Enighet om avgrensning av kontinentalsokkelen i Norskehavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Danmark, Island, Færøyene og Norge undertegnet protokollen om avgrensing av kontinentalsokkelen i New York onsdag. (21.09.06)

Pressemelding

Nr.: 115/06
Dato: 20.09.06

Enighet om avgrensning av kontinentalsokkelen i Norskehavet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, den islandske utenriksminister Valgerður Sverrisdóttir, samt den danske utenriksminister Per Stig Møller og Færøyenes lagmann Jóannes Eidesgaard undertegnet i dag i New York en forhandlingsprotokoll om avgrensning av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil mellom Norge, Island og Færøyene i det sørlige Smutthav.

- Det er første gang det er oppnådd slik enighet i våre nærområder. Dette vil skape klarhet og forutsigbarhet med hensyn til fremtidig ressursutnyttelse. Vi bidrar med denne enigheten til å utvikle folkeretten på dette området i tråd med Havrettskonvensjonens målsetninger, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Forhandlingsprotokollen binder partene til en avtalt fremgangsmåte og trekker opp rammene for fremtidige delelinjer. Den endelige avgrensningen vil måtte foretas gjennom inngåelse av bilaterale avtaler. Dette vil først kunne gjøres etter at Kommisjonen for kontinentalsokkelens yttergrenser har behandlet de tre partenes dokumentasjon og avgitt sine anbefalinger. Den løsningen partene har blitt enig om vil ikke foregripe eller påvirke behandlingen i Kommisjonen.