Historisk arkiv

Erik Solheim fremmer fransk-norsk anti-korrupsjonsforslag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Diplomatisk immunitet kan i dag beskytte ansatte i internasjonale organisasjoner mot straffeforfølgelse for korrupsjon. – Vi kan ikke ha en immunitet som i praksis verner korrupte personer, for eksempel i FN-systemet, sier utviklingsminister Erik Solheim. (13.12.06)

Pressemelding

Nr.: 162/06
Dato: 13.12.06

Erik Solheim fremmer fransk-norsk anti-korrupsjonsforslag

Diplomatisk immunitet kan i dag beskytte ansatte i internasjonale organisasjoner mot straffeforfølgelse for korrupsjon. – Vi kan ikke ha en immunitet som i praksis verner korrupte personer, for eksempel i FN-systemet, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Solheim deltar i dag på statspartskonferansen om FNs konvensjon mot korrupsjon (UNCAC) i Jordan. Utviklingsministeren fremmet i dag et felles fransk-norsk forslag om å se på praktiseringen av immunitet og visse andre privilegier for ansatte i internasjonale organisasjoner, som FN og Verdensbanken.

Slik situasjonen er i dag, kan slike privilegiene innebære et hinder for effektiv straffeforfølging og dermed i praksis gi beskyttelse i forhold til FN-konvensjonen mot korrupsjon.

– Intensjonen med immunitet for ansatte i offentlige internasjonale organisasjoner er at de kan utføre sitt oppdrag også i vanskelige situasjoner som for eksempel i krig og konflikt. Det gir ingen mening hvis denne beskyttelsen i praksis betyr at man ikke blir straffet når man tar imot bestikkelser. Dersom det internasjonale arbeidet mot korrupsjon skal være troverdig, er vi nødt til å se på dette. Det er bakgrunnen for at Frankrike og Norge sammen fremmer et forslag om å sette i gang et arbeid for å komme opp med tiltak slik at ansatte i internasjonale organisasjoner også vil bli omfattet av korrupsjonskonvensjonen, sier Solheim.

Sentralt i forhandlingene i Jordan står også spørsmål knyttet til å etablere en gjennomføringsmekanisme for FNs konvensjon mot korrupsjon, faglig bistand for å bekjempe korrupsjon og tilbakeføring av midler som stammer fra korrupsjon.

– Jakten på og tilbakeføringen av korrupsjonspengene er et helt sentralt spørsmål. Her har vi i den rike delen av verden et spesielt ansvar. Milliarder av stjålne penger gjemmes bort i skatteparadiser og i beskyttede bankkonti hos oss. Det kan vi ikke lenger godta. Lover og regler må endres. Derfor må dette opp på presidentnivå på den politiske dagsordenen, sier utviklingsministeren.

Erik Solheim nås via pressekontakt Narve Solheim, mobil: 4829 9690