Historisk arkiv

Fengslet nordmann i Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I september 2004 ble en norsk statsborger drept i Nord-Irak. Hun var på besøk med parets tre døtre og sin ektemann. Ektemannen hadde fått norsk statsborgerskap samme år. Han er også irakisk borger. Han ble fengslet og tiltalt for drapet sammen med to irakiske borgere. (23.10.06)

Pressemelding

Nr.: 135/06
Dato: 23.10.06

Fengslet nordmann i Irak

På bakgrunn av den siste tids medieinteresse vil Utenriksdepartementet informere om følgende:

Bakgrunn for saken:

I september 2004 ble en norsk statsborger drept i Nord-Irak. Hun var på besøk med parets tre døtre og sin ektemann. Ektemannen hadde fått norsk statsborgerskap samme år. Han er også irakisk borger. Han ble fengslet og tiltalt for drapet sammen med to irakiske borgere.

Utenriksdepartementet har gjort følgende:

1) På samme måte som for andre fengslede norske borgere som ønsker bistand fra norsk utenriksstasjon, er det i denne saken gitt praktisk bistand. På grunn av denne sakens alvorlige karakter har det vært en representant for norske myndigheter til stede under hvert rettsmøte.

2) En representant fra ambassaden i Amman har i tillegg hatt møter med både domfelte, hans advokat, dommeren i saken og de lokale myndigheter.

3) Utenrikstjenesten har fulgt denne saken nøye, og ambassaden i Amman har vært i løpende kontakt med de lokale irakiske myndigheter.

4) Norge har gjort sitt syn på dødsstraff klart flere ganger i forbindelse med denne saken, både da dommen ble stadfestet i februar i år, og på nytt i juni i år til statsministeren i den regionale regjeringen i Nord-Irak.

5) Ambassaden i Amman overleverte 22. oktober 2006 et nytt brev til Statsministeren for de regionale myndigheter i Nord-Irak via guvernøren i Sulaimainayah, hvor norske myndigheters grunnleggende prinsipielle syn på dødsstraff ble understreket på ny. Utenriksdepartementet vil fortsatt følge saken nøye.

Dommeren i saken har tidligere opplyst til ambassadens representant at det ikke er praksis i denne delen av Irak for å eksekvere dødsdommer, slik at dommen kan komme til å bli omgjort til livsvarig fengsel. Domfeltes advokat har også uttalt seg i denne retning.

Spørsmålet om eventuell soningsoverføring hører inn under Justisdepartementets ansvarsområde.

Generelt om fengslede nordmenn i utlandet:

Norske borgere som er under straffeforfølgning eller soner dom i utlandet har rett til å kontakte norsk utenriksstasjon. Norske utenriksstasjoner kan gi praktisk bistand som for eksempel å hjelpe til med å skaffe kompetent juridisk bistand, foreta besøk i fengsler eller være tilstede under rettssaker. Hvor omfattende bistanden er avhenger av forholdene i den enkelte sak. Nordmenn som blir arrestert i utlandet er underlagt lover og regler i oppholdslandet. Dreier det seg om personer som har dobbelt stasborgerskap kan myndighetene i oppholdslandet velge å se bort fra det norske statsborgerskapet.