Historisk arkiv

Fredsavtale for Darfur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fredsavtalen er en nøkkel til å løse en av verdens største humanitære katastrofer. Vi vil oppfordre de partene som ikke underskrev til å avstå fra krigshandlinger og snarest gi sin tilslutning til avtalen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (08.05.06)

Pressemelding

Nr.: 56/06
Dato: 06.05.06

Fredsavtale for Darfur

Vi er veldig glad for at man kom fram til en fredsavtale i Abuja, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette er en nøkkel til å løse en av verdens største humanitære katastrofer. Vi vil oppfordre de partene som ikke underskrev til å avstå fra krigshandlinger og snarest gi sin tilslutning til avtalen.

Regjeringen gratulerer Den afrikanske union, Nigerias president Obasanjo og andre land som har bidratt til avtalen med gjennombruddet i fredsforhandlingene om Darfur i Abuja, Nigeria. Myndighetene i Khartoum og SLM, en av de tre opprørsgruppene i Darfur ledet av Minni Menawi, har her tatt et viktig skritt for å få avsluttet denne tragiske konflikten. Det er viktig nå at den andre delen av SLM, ledet av Abdul Wahid Nur, og Justice and Equality Movement snarest slutter opp om avtalen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Norge ser fram til å drøfte fredsavtalen under besøket av lederen for AU-kommisjonen, Alpha Omar Konaré, førstkommende fredag, sier Støre.

Regjeringen i Khartoum må nå la FNs ekspertgruppe få reise inn i Darfur for å vurdere behovene ved en fredsbevaringsoperasjon slik FNs generalsekretær, Kofi Annan har bedt om, fortsetter Støre.

Konflikten i Darfur, den vestligste provinsen i Sudan, har kastet skygger over den enighet som er oppnådd i fredsforhandlingene mellom nord og sør. Den humanitære situasjonen i Darfur er dramatisk og har vært omtalt som en av de største humanitære kriser i verden i dag.

Norge har sagt seg villig til å bidra med soldater til en fredsbevarende operasjon i FN-regi. Vi vil støtte oppfølgingen av avtalen gjennom den annonserte Darfur-Darfur-dialogen, gjennom finansiell og teknisk bistand til undersøkelsesmisjonen som skal slå fast gjenoppbyggingsbehovet, og med ytterligere humanitær bistand til Darfur for å lette den akutte situasjonen, sier Støre.

Norge har støttet aktivt opp om AUs forhandlingsarbeid både ved norsk offisiell tilstedeværelse, gjennom finansiell støtte til forhandlingsekretariatet og ved bistand til meglerteamet av ressurspersonene, forsker Endre Stiansen på ressursdelingsområdet og brigader Jan Erik Wilhelmsen på sikkerhetsområdet.

Situasjonen er prekær for de over to millioner internt fordrevne fortsetter Støre. Vi oppfordrer regjeringen i Khartoum til umiddelbart å lette alle restriksjoner på det humanitære hjelpearbeidet, bl.a. ved å gi Flyktningehjelpen adgang til Kalma-leiren og Sør-Darfur igjen.

Norge har bidratt med NOK 108 mill til FNs arbeid i Sudan så langt i 2006. Mye av denne støtten har gått til det humanitære arbeidet FN gjør i Darfur. I tillegg gir Norge betydelig støtte til norske NGOers arbeid i Darfur.