Historisk arkiv

Håp om positiv utvikling i Midtøsten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Møtet mellom statsminister Ehud Olmert og president Mahmoud Abbas i går kveld gir håp om en mer positiv utvikling fremover, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (24.12.06)

Pressemelding

Nr.: 165/06
Dato: 24.12.2006

Håp om positiv utvikling i Midtøsten, sier utenriksminister Støre.

- Møtet mellom statsminister Ehud Olmert og president Mahmoud Abbas i går kveld gir håp om en mer positiv utvikling fremover, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Da statsminister Olmert og president Abbas møttes i går kveld var det første gang på over ett år. Både israelsk og palestinsk side har understreket at samtalene fant sted i en positiv og konstruktiv atmosfære.

Etter møtet har Israel sagt seg villig til å frigi en betydelig andel av de palestinske skattemidlene som har vært holdt tilbake siden Hamas overtok regjeringsmakten i mars i år. Israel vil også overføre penger til palestinske sykehus i Jerusalem.

Det er enighet om at den kommersielle grensepasseringen fra Gaza til Israel heretter skal operere med full kapasitet. Det er videre utsikter til bedring av palestinernes bevegelsesfrihet. Partene vil arbeide videre med spørsmålet om fangeutveksling.

- Det er gledelig at møtet har gitt konkrete resultater. Utviklingen bekrefter det inntrykket statsminister

Stoltenberg fikk i sine møter med statsminister Olmert og president Abbas i forrige uke, sier utenriksminister Støre.

- Vi håper dette er innledningen til en tettere dialog mellom partene om helt nødvendige tillitsskapende tiltak.

- Direkte kontakt mellom den israelseke regjeringen og den palestinske ledelsen er avgjørende. Svært vanskelige spørsmål gjenstår og det vil nå være viktig å få til en samling på palestinsk side, sier utenriksminister Støre.