Historisk arkiv

Historisk fredsavtale undertegnet i Nepal i dag — Solheim gratulerer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– I dag skrives det viktig og verdig historie i Nepal. Nepal har definitivt satt sluttstrek for den brutale konflikten som det siste tiåret har herjet landet. Avtalen viser at alle parter har vist politisk mot og praktisk vilje til fred, sier Solheim. Han lover fortsatt støtte fra den norske regjeringen. (21.11.06)

Pressemelding

Nr.: 151/06
Dato: 21.11.06

Historisk fredsavtale undertegnet i Nepal i dag – Solheim gratulerer

Etter ti år med krig og rundt 13 000 tapte menneskeliv, ble fredsavtalen mellom den nepalske regjeringen og maoistene i dag undertegnet. Dermed er det satt et formelt sluttpunkt for krig og voldshandlinger i Nepal.

8. november i år inngikk partene i konflikten en intensjonsavtale om å avslutte krigshandlingene. Samtidig ble det trukket opp rammer for det videre arbeidet for å nå målet om et fredelig, demokratisk og inkluderende samfunn.

– I dag skrives det viktig og verdig historie i Nepal. Nepal har definitivt satt sluttstrek for den brutale konflikten som det siste tiåret har herjet landet. Avtalen viser at alle parter har vist politisk mot og praktisk vilje til fred. Jeg har dyp respekt for det politiske håndverk som ligger til grunn for dette resultatet, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Det maoistiske opprøret i Nepal startet i 1996, og 13 000 menneskeliv har gått tapt som et resultat av konflikten. Kong Gyanendra kastet regjeringen gjennom et kupp i 2005. Etter store demonstrasjoner gikk kongen av i april 2006, noe som åpnet veien for fredsforhandlinger.

– Jeg vil også gratulere det nepalske folket med denne viktige seieren. I april reiste de seg mot undertrykking og enevelde. De ville ha fred og sine demokratiske rettigheter tilbake. Dagens undertegning representerer det viktigste vendepunktet i arbeidet for et fredelig, demokratisk og inkluderende samfunn, sier Solheim. Han lover fortsatt støtte fra den norske regjeringen.