Historisk arkiv

Lansering av FN-fond for fredsbygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fra norsk side deltar statssekretær Anne F. Stenhammer i lanseringen - som finner sted i New York. Stenhammer er en av hovedtalerne sammen med Kofi Annan og FNs generalforsamlings president, Sheikha Haya Rashed Al Khalifa. (11.10.06).

Pressemelding

Nr.: 131/06
Dato: 11.10.06

Lansering av FN-fond for fredsbygging

Statssekretær Anne F. Stenhammer deltar i dag på lanseringen av FNs nye fredsbyggingsfond i New York. Fondet er et viktig bidrag til å gjøre FN bedre i stand til å bistå raskt til gjenoppbygging og stabilisering når konflikter avsluttes.

Stenhammer er en av hovedtalerne ved lanseringen, sammen med bl.a. FNs generalsekretær Kofi Annan og generalforsamlingens president Sheikha Haya Rashed Al Khalifa.

Erfaringene fra flere land er at det tar for lang tid å skaffe til veie ressurser til gjenoppbygging etter at partene i en konflikt har sluttet fred. Dermed mister man muligheten til raskt å komme i gang med gjenoppbyggingen og stabilisere ofte skjøre fredsprosesser.

- Etableringen av FN-fondet for fredsbygging vil sikre at midler er tilgjenglig med en gang, og er et svært viktig bidrag til at man så raskt som mulig kommer i gang med fredsbyggende tiltak, sier statssekretær Stenhammer.

Norge oppfordrer alle land som har mulighet til det, til å bidra til fondet. Norge bidrar i år med NOK 200 millioner, og er sammen med Sverige den største bidragsyteren hittil. Målet er å mobilisere til sammen 250 millioner USD i fondet, som skal være en stående reserve før annen finansiering kommer på plass.

- Pengene vil bli brukt til å sette nasjonale myndigheter i stand til bl.a. å etablere nødvendige rettstatsinstitusjoner, nasjonale forsoningsprosesser og andre tiltak for å hindre ny konflikt, sier Stenhammer.

FNs fredsbyggingsfond er en av flere viktige reformer for å styrke FNs arbeid med fredsbygging. FN-toppmøtet høsten 2005 besluttet å opprette en fredsbyggingskommisjon, et støttekontor for fredsbygging i FN-sekretariatet og et fredsbyggingsfond.

Norge har arbeidet aktivt for å sikre reformen både før, under og etter selve toppmøtet. Norge er en av to viseformenn for Fredsbyggingskommisjonen (PBC). Fredsbyggingskommisjonen holder 12. og 13. oktober sine første møter om tiltak for å støtte fredsprosessene i Sierra Leone og Burundi. Norge leder også kommisjonens arbeid med Burundi.

Pressekontakt i New York: Avdelingsdirektør Aud Lise Norheim, tlf.nr. 48 26 83 69.