Historisk arkiv

Midtøsten. Den humanitære situasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Den humanitære situasjonen i Det palestinske området er meget bekymringsfull. I samarbeid med min spanske og svenske kollega, samt FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland, har jeg tatt initiativ til et møte i Geneve 14. juli for å gi eksperter fra det internasjonale giversamfunnet en mulighet til å drøfte de humanitære behovene i Gaza med FN, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre. (11.07.06)

Pressemelding

Nr.: 92/06
Dato: 11.07.2006

Midtøsten. Den humanitære situasjonen

- Den humanitære situasjonen i Det palestinske området er meget bekymringsfull. I samarbeid med min spanske og svenske kollega, samt FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland, har jeg tatt initiativ til et møte i Geneve 14. juli for å gi eksperter fra det internasjonale giversamfunnet en mulighet til å drøfte de humanitære behovene i Gaza med FN, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er nødvendig at det internasjonale samfunnet iverksetter ytterligere tiltak raskt. FN har for første gang sett seg nødt til å oppjustere sin årlige nødhjelpsappell for det palestinske området fra 215 millioner dollar til 383 millioner. Så langt er kun 31 prosent av den reviderte appellen finansiert.

-Hensikten med konsultasjonene i Geneve vil være å styrke den internasjonale oppmerksomheten om de humanitære behovene i Det palestinske området, og tydeliggjøre FNs behov for internasjonal bistand i denne sammenheng, fremholder Støre.

- De lidelser som sivilbefolkningen i Gaza påføres som følge av den israelske militæraksjonen er helt uakseptable. Israel har rett til selvforsvar, men har samtidig plikt til å følge folkeretten. På den annen side må rakettangrepene mot israelske byer fra Gaza opphøre og den israelske soldaten som er tatt til fange må løslates. I våre løpende kontakter med partene understreker vi at krisen bare kan løses gjennom forhandlinger og med diplomatiske virkemidler. Representanter for utenrikstjenesten har kontakt med alle parter, og jeg fremfører jevnlig mine synspunkter i telefonsamtaler med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og den israelske utenriksministeren Tzipi Livni, sier Støre .