Historisk arkiv

Norge bekymret for Shirin Ebadis menneskerettighetssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den norske regjeringen ser alvorlig på iranske myndigheters beslutning om å erklære senteret og dets virksomhet for ulovlig. Norge har tatt kontakt med EU og andre nærstående land med sikte på å gi uttrykk for vår bekymring overfor iranske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (21.08.06)

Pressemelding

Nr.: 105/08
Dato: 21.08.06

Norge bekymret for Shirin Ebadis menneskerettighetssenter

Norge er bekymret over iranske myndigheters beslutning i begynnelsen av august om å erklære menneskerettighetssenteret ”Center for Defence of Human Rights” i Teheran ulovlig. Senteret er opprettet og ledet av den iranske advokaten og menneskerettighetsforsvareren Shirin Ebadi, som ble tildelt Nobels fredspris i 2003. Senteret består av en gruppe forsvarsadvokater som gjennom de siste årene har representert og fulgt opp noen av de mest kjente og vanskeligste menneskerettighetssakene i landet.

- Den norske regjeringen ser alvorlig på iranske myndigheters beslutning om å erklære fredsprisvinner Shirin Ebadis senter og dets virksomhet ulovlig. Beslutningen reflekterer en bekymringsfull utvikling for ytrings- og organisasjonsfriheten i Iran. Norge har tatt kontakt med EU og andre nærstående land med sikte på å gi uttrykk for vår bekymring overfor iranske myndigheter. Vi vil følge utviklingen i saken nøye, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Shirin Ebadi har takket ja til å besøke Norge i oktober. Ebadi vil i løpet av sitt besøk blant annet delta på et større seminar om kvinners rettigheter i muslimske land i regi av Nobels fredssenter.