Historisk arkiv

Norge blir vertskap for EITIs internasjonale sekretariat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Styret i Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) besluttet i New York torsdag at EITIs internasjonale sekretariat skal legges til Oslo. – Vi er glade for den tillit som er vist oss, sier utviklingsminister Erik Solheim. (08.12.06)

Pressemelding

Nr.: 161/06
Dato: 08.12.06

Norge blir vertskap for EITIs internasjonale sekretariat

Styret i Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) besluttet i New York i går at EITIs internasjonale sekretariat skal legges til Oslo. – Vi er glade for den tillit som er vist oss, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Det norske tilbudet om å tilrettelegge og støtte et Oslo-basert sekretariat mottok bred støtte fra representanter for de regjeringer, selskaper og frivillige organisasjoner som utgjør EITIs styre.

– Jeg er glad for at det norske initiativet vant fram. Norge er rede til å ta en ledende rolle for å gjøre åpenhet i utvinningsindustriene til en global norm. Det blir imidlertid viktig med fortsatt støtte fra andre sentrale aktører som Tyskland, Storbritannia, USA og G8 i tiden som kommer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

EITI ble lansert av den britiske statsministeren Tony Blair i 2002, og til nå har EITI hatt et sekretariat finansiert av britene og lokalisert i Det britiske utviklingsdepartementet (DFID). Etter fire år i Storbritannia, ble det ansett som hensiktsmessig at et annet land overtok ansvaret for sekretariatet. Norge tilbød seg dette under den tredje plenumskonferansen i EITI ble avholdt i Oslo i oktober 2006. Sekretariatet vil rapportere til EITIs internasjonale styre, og det vil ikke ha noen formelle bånd til norske myndigheter.

– I dialogen vår med EITI har vi blant annet understreket den vekt regjeringen legger på petroleumsrettet bistand og korrupsjonsbekjempelse. Vi har vist til at Oslo-basert sekretariatet vil kunne nyte godt av eksisterende norske fagmiljøer, eksempelvis miljøet rundt Olje for utvikling, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Norge har siden 2003 deltatt i EITI som arbeider for å fremme åpenhet rundt pengestrømmene fra olje-, gass- og gruveselskaper til myndigheter i land med store naturressursinntekter. Norsk Hydro og Statoil er blant de mange aktører som støtter aktivt opp om EITI-prosessen, og viktige bidrag kommer også fra norske frivillige organisasjoner, herunder den norske Publish What You Pay-koalisjonen, der blant andre Transparency International inngår.

Se mer under EITI.