Historisk arkiv

Norge gir fem millioner til FNs nye fond for fredsforhandlingene i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi ønsker å støtte den skjøre fredsprosessen i Nord-Uganda og mener dette er en sjanse for fred som vi ikke kan la gå fra oss, sier statssekretær Raymond Johansen. (24.10.06)

Pressemelding

Nr.: 136/06
Dato: 24.10.06

Norge gir fem millioner kroner til FNs nye fond for fredsforhandlingene mellom LRA og Uganda

- Vi ønsker å støtte den skjøre fredsprosessen i Nord-Uganda og mener dette er en sjanse for fred som vi ikke kan la gå fra oss, sier statssekretær Raymond Johansen.

Norge har lenge engasjert seg for en løsning av konflikten med fredlige midler, en konflikt som Jan Egeland, FNs humanitære koordinator, har kalt for en av verdens verste humanitære katastrofer. Norge var blant de første land som valgte å støtte fredsforhandlingene gjennom fondet OCHA nylig har opprettet. Dermed har Norge nå gitt totalt 6,6 millioner kroner. Også flere andre land har bidratt til fondet.

Den norske regjeringen ønsker å se en politisk løsning av konflikten slik at den hardt prøvede sivilbefolkningen i regionen ikke blir ytterligere skadelidende. Det er for tidlig å spå utfallet av denne prosessen, men vi håper på at dette kan resultere i en varig fredsavtale som kan få slutt på en av verdens verste humanitære kriser.

Konflikten, som ikke latt seg løse på tyve år, har ført til at mer enn 1.7 millioner mennesker lever i leire under forferdelige forhold. Statssekretær Anne Stenhammer reiser til Uganda neste uke og vil besøke flere av flyktningleirene.

- Hun vil på vegne av den norske regjeringen oppfordre de ugandiske myndigheter til å fortsette forhandlingene med LRA og uttrykke fortsatt bekymring for den humanitære situasjonen, avslutter statssekretær Raymond Johansen.