Historisk arkiv

Norge støtter internasjonalt abortfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim gir tilsagn om politisk og økonomisk støtte til et fond for trygg abort, som er under opprettelse av International Planned Parenthood Federation (IPPF). Den norske støtten vil bli på minst 10 millioner kroner årlig fra 2007, kanskje allerede fra 2006. (09.03.06)

Pressemelding

Nr.: 37/06
Dato: 09.03.06

Norge støtter internasjonalt abortfond

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) gir tilsagn om politisk og økonomisk støtte til et fond for trygg abort, som er under opprettelse av International Planned Parenthood Federation (IPPF).

- Fordi dette er en sak som haster, vil vi gjøre vårt for å framskynde prosessen med å få fondet på bena. Den norske støtten vil bli på minst 10 millioner kroner årlig fra 2007, kanskje allerede fra 2006 hvis det da er kommet på plass, sier Solheim.

Bare i år blir det foretatt 19 millioner utrygge aborter. Som følge av ufaglært personale og uhygeniske forhold ved abortene risikerer kvinnene alvorlige skader, sykdommer og dødsfall, viser en ny, britisk-støttet rapport fra IPPF. De aller fleste av disse kvinnene bor i verdens fattigste land.

- Så og si hvert eneste av dødsfallene og skadene kunne vært avverget dersom kvinnene hadde hatt et trygt aborttilbud tilgjengelig, ved siden av et tilbud for prevensjon, seksualopplysning og familieplanlegging, sier Solheim. Han presiserer at Norge må vise respekt for hvert enkelt lands lovgivning på dette området, men at landene samtidig har et ansvar for å håndtere konsekvensene av utrygge aborter. Her vil det forebyggende arbeidet være svært viktig.

Soria Moria-erklæringen er tydelig på at Norge internasjonalt vil arbeide for å sikre kvinners reproduktive helse, og for å avkriminalisere abort. På dette området er Norge uenige med USA, som under republikansk styre har holdt tilbake støtte til internasjonale organisasjoner som fremmer trygg abort gjennom informasjon eller tjenester, det såkalte Mexico City-vedtaket. Dette har også hatt negative konsekvenser for det internasjonale arbeidet med forebygging av hiv.

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at vi har absolutt motsatt synspunkt enn Bush- administrasjonen i denne saken. For Norge er det viktig med økt, internasjonal oppmerksomhet rundt et problem som har vært neglisjert og bevisst holdt nede av USA i alt for lang tid, sier Solheim.

Pressekontakt: Trine Broe-Andersen, mobil +47 47 64 74 60