Historisk arkiv

Norge støtter pilotprosjekt i Afghanistan.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

En av de viktigste forutsetningene for å få Afghanistan på fote igjen, er å styrke de lokale myndighetene på provinsnivå. Derfor gir Norge nå 20 millioner kroner til et pilotprosjekt for å gi lokale institusjoner datautstyr, Internett og opplæring. (29.12.06)

Pressemelding

Nr.: 168/06
Dato: 29.12.06

Norge støtter pilotprosjekt i Afghanistan

En av de viktigste forutsetningene for å få Afghanistan på fote igjen, er å styrke de lokale myndighetene på provinsnivå. Derfor gir Norge nå 20 millioner kroner til et pilotprosjekt for å gi lokale institusjoner datautstyr, Internett og opplæring.

– Godt styresett er en forutsetning for fred, utvikling og stabilitet. Hvis lokalsamfunnene fungerer bedre og folk ser at ting går i riktig retning, vil dette gjøre det vanskeligere for Taliban å få oppslutning i lokalbefolkningen. Derfor er prosjekter som dette viktig for Afghanistan, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Det er FNs utviklingsfond UNDP i samarbeid med det afghanske innenriksdepartementet som har satt i gang arbeidet med myndighetsbygging og utviklingsarbeid i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Norge har foreløpig bevilget 20 millioner kroner til opplæring av ansatte i den lokale administrasjonen, samt til innkjøp av datamaskiner, internettlinjer og annet utstyr, for å kunne forvalte og drive provinsen på en bedre og mer effektiv måte. Lykkes arbeidet, vil Norge gi ytterligere støtte til det.

I tillegg går 23 millioner kroner til den afghanske regjeringens gjenoppbyggingsfond (ARTF), som administreres av Verdensbanken. Midlene går til det nasjonale solidaritetsprogrammet (NSP), som bidrar til utvikling og fattigdomsreduksjon på landsbygda. NSP er per i dag det mest vellykkede programmet for utvikling på den afghanske landsbygda.

- 2007 blir et avgjørende år for utviklingen i Afghanistan. Afghanske myndigheter med god hjelp fra det internasjonale samfunnet må bidra til vekst og framgang, slik at folk flest får et bedre liv, sier Solheim.

Ved siden av den økte bistanden har det også vært en økning i den norske humanitære innsatsen i Afghanistan. Denne vil i 2006 komme opp i 130 millioner kroner. Dette er en økning fra planlagte 100 millioner kroner. Økningen har blant annet vært i respons til en appell fra FN for å bedre den humanitære situasjonen i deler av Afghanistan rammet av tørke, flom og kamphandlinger. Norge bidro her med 25 millioner kroner.

Regjeringen har i løpet av annet halvår 2006 økt den norske utviklingsbistanden til Afghanistan med 63 millioner kroner, i tillegg økte humanitære bidrag. Dette gjøres for å følge opp regjeringens initiativ om en styrket og bedre koordinert sivil innsats fra det internasjonale samfunnet i Afghanistan. Den totale sivile norske støtten til Afghanistan, medregnet humanitær innsats, kommer i 2006 på omlag 400 millioner kroner. Regjeringen planlegger å øke dette til minst 450 millioner kroner i 2007.

For mer informasjon, ta kontakt med

  1. Seniorrådgiver Stig Traavik – 916 50 527
  2. Avdelingsdirektør Betzy Tunold Ellingsen - 48279670
  3. For spørsmål om den humanitære situasjonen – Rådgiver Arne Jan Flølo – 916 50 525

For mer informasjon om Norges politikk overfor Afghanistan, se Utenriksministeren redegjørelse for Stortinget av 24. oktober 2006. http://odin.dep.no/ud/norsk/aktuelt/taler/minister_a/032191-090036/dok-bn.html