Historisk arkiv

Norges svar til Europarådet vedrørende ulovlig fangetransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Europarådets medlemsland mottok i november en forespørsel fra rådets generalsekretær i forbindelse med påstandene om hemmelige fangetransporter over europeisk territorium. Fristen for å svare ble satt til 21. februar. UD har nå oversendt en grundig redegjørelse om norsk lovgivning og praksis på området, utarbeidet i nært samarbeid med Justis-, Samferdsels-, Forsvarsdeparte­mentet og Luftfartstilsynet. (21.02.06)

Pressemelding

Nr.: 29/02
Dato: 21.02.06

Norges svar til Europarådet vedrørende ulovlig fangetransport

Europarådets medlemsland mottok i november en forespørsel fra rådets generalsekretær i forbindelse med påstandene om hemmelige fangetransporter over europeisk territorium. Fristen for å svare ble satt til 21. februar. UD har nå oversendt en grundig redegjørelse om norsk lovgivning og praksis på området, utarbeidet i nært samarbeid med Justis-, Samferdsels-, Forsvarsdeparte­mentet og Luftfartstilsynet.

Hovedpunktene er at Norge har ikke noen grunn til å tro at norsk territorium har vært benyttet til slik aktivitet. Vi har fått klare og entydige svar fra amerikansk side når dette spørsmålet har vært tatt opp i forbindelse med konkrete flyvninger.

Fra norsk side følger vi undersøkelsen som nå gjøres i regi av Europarådet, herunder det som gjøres av Parlamentarikerforsamlingens rapportør Dick Marty, med stor interesse.

Med vårt svar ønsker vi å bidra til å gi et solid fundament for Europarådets undersøkelser. Vi ønsker også å si ifra om at Norge ikke aksepterer krenkelser av ufravikelige menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett på norsk territorium.

Det er vår overbevisning at kampen mot terror må føres i full overensstem­melse med internasjonal humanitærrett og internasjonale menneskerettigheter. Det fremstår som viktigere enn noen gang å stå fast ved det absolutte forbud mot tortur og annen umenneskelig og grusom behandling eller straff. Tortur kan ikke under noen omstendighet rettferdiggjøres og grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper må respekteres fullt ut.

Bakgrunn til orientering:
Som respons på påstander om at CIA har brukt europeiske land for transport og internering av fanger, rettet Europarådets generalsekretær Terry Davis i november en henvendelse til alle rådets medlemsland. Her ber generalsekretæren om informasjon fra de enkelte medlemsland for å kartlegge om landene gir god nok beskyttelse og gjennomfører den europeiske menneskerettighetskonvensjons bestemmelser på dette feltet.

Parallelt med denne prosessen nedsatte Europarådets parlamentariker­forsamling (PACE) gjennom sin komité for juridiske saker og menneskerettigheter en rapportør for å granske påstandene nærmere. PACEs rapportør, den sveitsiske parlamentarikeren Dick Marty, presenterte i januar en foreløpig rapport. Den endelige rapporten vil foreligge i april. Innen den tid skal også bilder og informasjon fra Eurosat og Eurocontrol analyseres.

Nylig vedtok også Europaparlamentet å opprette en ad-hoc komité som skal undersøke eventuell involvering av EU-land. Komitéen skal samarbeide tett med Europarådet, FNs høykommissær for menneskerettigheter og de nasjonale parlamentene.

Den norske redegjørelsen følger i sin helhet her.