Historisk arkiv

Norsk støtte til demokratiprosessen i Nepal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er svært gledelig at Kongen har besluttet å gjeninnkalle Nasjonalforsamlingen og at de politiske partiene i Nepal vil danne en ny regjering, sier utenriksminister Støre. - Det er positivt at de politiske partiene vil overta regjeringsansvaret, sier utviklingsminister Solheim. (25.04.06)

Pressemelding

Nr.: 51/06
Dato: 25.04.2006

Norsk støtte til demokratiprosessen i Nepal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gratulerer det nepalske folket med den fredelige løsningen på den siste tidens politiske konflikt. - Det er svært gledelig at Kongen har besluttet å gjeninnkalle Nasjonalforsamlingen og at de politiske partiene i Nepal vil danne en ny regjering, sier utenriksminister Støre. - Vi oppfordrer alle aktører til å innta en konstruktiv holdning i tråd med veikartet for fred og demokrati i landet.

Utviklingsminister Erik Solheim planlegger et besøk til Kathmandu allerede neste uke.

- Det er positivt at de politiske partiene vil overta regjeringsansvaret. Dette gir demokratisk legitimitet til landets politiske ledere og dets politiske system. Vi håper det også vil gi regjeringen grunnlag for å løse den væpnede konflikten, gjennom forhandlinger med Communist Party of Nepal(Maoist), sier utviklingsminister Erik Solheim. Vi vil nå revurdere den tidligere beslutningen om å redusere utviklingssamarbeidet med nepalske myndigheter, sier Solheim.

Norge innledet i vinter en dialog om norske erfaringer fra arbeid med fredsprosesser. Denne vil bli videreført og om ønskelig trappet opp. Norge ønsker et positivt samarbeid med den nye regjeringen i Nepal.

Etter et tiår med en vanskelig og voldelig konflikt står Nepal overfor store politiske, økonomiske og sosiale oppgaver. Norge ønsker å bidra til at disse kan løses. Dette vil skje i samråd med den nye regjeringen, de politiske partiene og det sivile samfunn. Norge vil fortsette det nære samarbeid med FN om humanitært hjelpearbeid og menneskerettigheter, også i forhold til den pågående konflikten.