Historisk arkiv

Trapper opp kampen mot internasjonal korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim har gleden av å invitere pressen til lanseringen av Utenriksdepartementets anti-korrupsjonsprosjekt, tirsdag 5. desember kl 13.30. (05.12.06)

Priv. til red.

Nr.: Unr/06
Dato: 04.12.2006

Trapper opp kampen mot internasjonal korrupsjon

Utviklingsminister Erik Solheim har gleden av å invitere pressen til lanseringen av Utenriksdepartementets anti-korrupsjonsprosjekt.

Sted: Håndverkeren, Rosenkranzgt. 7
Tid: Tirsdag 5. desember kl 13.30-15.00

Korrupsjon er et alvorlig hinder for sosial og økonomisk utvikling, særlig i fattige land med en sårbar befolkning og svake systemer for å forebygge, avdekke og straffe korrupsjon. Det er også en nær sammenheng mellom korrupsjon og internasjonal kriminalitet, som f.eks. hvitvasking av illegal kapital, terrorisme og narkotikakriminalitet.

Kampen mot korrupsjon er en viktig del av norsk utviklingssamarbeid. Regjeringen ønsker å styrke dette arbeidet. Anti-korrupsjonsprosjektet skal i samråd med bl.a. øvrige departementer, offentlige etater og næringslivet fremme forslag til hvordan Norge kan bidra til å styrke kampen mot korrupsjon internasjonalt, og hvordan vi kan sikre oss mot misbruk av norske midler. Prosjektgruppen vil blant annet vurdere hvordan Norge kan bidra til at skatteparadiser ikke benyttes som sentral for å skjule midler som skriver seg fra korrupsjon og annen grov kriminalitet, og til at slike midler kan tilbakeføres til de som er berettiget midlene.

Til lanseringen kommer Nigerias fremste korrupsjonsjeger, advokaten Nuhu Ribadu. Han ble i 2003 utnevnt til leder for Nigerias Economic and Financial Crimes Commission (EFCC). Ribadu har bidratt til siktelser mot blant andre en rekke fremstående banksjefer, tidligere ministre og høytstående politikere. Han har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid.

Disse bidrar også under lanseringen:

  • Finansminister Kristin Halvorsen
  • Statssekretær Anne Rygh Pedersen i Justisdepartementet
  • Spesialrådgiver Eva Joly i Norad
  • Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 22 24 39 44 / 99 40 93 23.