Historisk arkiv

Utenriksministeren og utviklingsministeren gratulerer fredsprisvinnerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er glad for at Nobelkomiteen gir denne anerkjennelsen til professor Muhammad Yunus og Grameen Bank, en person og en institusjon som på en så konkret og jordnær måte har hjulpet millioner av mennesker ut av fattigdom, sier Støre - Det er viktig og riktig at Nobelkomiteen trekker fram utvikling og fattigdomsbekjempelse som en sentral del av arbeidet for fred, sier Solheim. (13.10.06)

Pressemelding

Nr. 132/06
Dato: 13.10.06

Utenriksministeren og utviklingsministeren gratulerer fredsprisvinnerne

- Jeg er glad for at Nobelkomiteen gir denne anerkjennelsen til professor Muhammad Yunus og Grameen Bank, en person og en institusjon som på en så konkret og jordnær måte har hjulpet millioner av mennesker ut av fattigdom. Grameen Bank er et av de viktigste eksempler på at bistand nytter. Den er et forbilde for mikrokreditt-ordninger som er blitt kopiert over hele verden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Dette er en svært gledelig tildeling og jeg vil gratulere Muhammad Yunus og Grameen Bank på det varmeste. Som stortingsrepresentant på 1990-tallet foreslo jeg Yunus til Fredsprisen, så denne avgjørelsen setter jeg stor pris på. Det er viktig og riktig at Nobelkomiteen trekker fram utvikling og fattigdomsbekjempelse som en sentral del av arbeidet for fred, sier Erik Solheim.

- Dette er et enormt kreativt bidrag til utviklingsdebatten. At bedring av folks levekår er et viktig bidrag til å skape fred er innlysende. Derfor gleder det meg at Nobelkomiteen setter fokus på dette. Mikrokreditt er noe denne Regjeringen satser på - og som vi vil satse mer på i tiden som kommer, sier utviklingsministeren.

Av Grameen Banks over seks millioner låntakere er 97 prosent kvinner, og banken er representert i hele Bangladesh. Det sier mye om hva Grameen Bank betyr for fattige kvinner. Banken representerer en utlånsmodell basert på respekt og tillit til hva fattige kvinner selv kan utrette, og at de selv kan skape seg en bedre fremtid når de bare får en mulighet. Mange steder er dette en ny og banebrytende tankegang

Nobelkomiteen har på denne måten gitt en anerkjennelse ikke bare til Grameen Bank og dens grunnlegger, men til de fattige selv.

Norge har bidratt med 400 millioner kroner til Grameen Bank over en tiårs periode. Norge var blant de første som trodde på konseptet og gikk inn med finansiell støtte, inntil de kunne stå finansielt på egne ben.

Professor Muhammad Yunus
Foto: Fabrice Cofrini / Scanpi
x


Se også statsminister Jens Stoltenbergs kommentarer.