Historisk arkiv

Afghansk jente til Haukeland sykehus for behandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den afghanske jentas brannskader er så omfattende at spesialbehandling er nødvendig for å redde livet hennes. Slik behandling er ikke tilgjengelig i Afghanistan, og Haukeland sykehus i Bergen har derfor tilbudt seg å behandle henne i Norge. (19.01.07)

Pressemelding

Nr.: 04/07
Dato: 19.01.07

Afghansk jente til Haukeland sykehus for behandling

Utenriksminister Støre ble under sitt besøk til det norske PRT i Maymanai i Afghanistan orientert av den norske militærlegen om Naroz Gulandeer, en 10 år gammel jente som har livstruende brannskader og som trenger behandling utenfor Afghanistan.

Naroz har blitt behandlet på det regionale sykehuset i Maymana, der et norsk helseteam har assistert lokalt helsepersonell. Hennes skader er så omfattende at spesialbehandling er nødvendig for å redde livet hennes. Slik behandling er ikke tilgjengelig i Afghanistan og Haukeland sykehus i Bergen har derfor tilbudt seg å behandle jenta i Norge.

Utenriksminister Støre har snakket med familien og tilbudt å bringe henne til Norge for behandling på Haukeland sykehus i Bergen. Familien har akseptert tilbudet og Naroz og hennes far er nå på vei til Bergen i utenriksministerens fly, der hun vil bli tatt direkte tilHaukeland sykehus. Flyet fortsetter deretter til Oslo med utenriksministeren og hans følge.

Norge vil også innlede et samarbeid med Røde Kors om et prosjekt for brannskadeofre i Afghanistan. Prosjektet vil spesielt være rettet mot kvinner og barn om kompetanseheving og forebyggende tiltak mot brannskader.

- Jeg ønsker å uttrykke solidaritet med Afghanistan. Ved å hjelpe Naroz ønsker vi å fokusere på og vinne støtte til et internasjonalt prosjekt, ledet av Verdens Helseorganisasjon (WHO), rettet mot å redusere brannskader og dødsfall forårsaket av brannulykker, noe som er et stort problem i mange utviklingsland, sier Støre.