Historisk arkiv

”Bistand i det skjulte” – debatt og lansering av nytt informasjonssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Er kampen mot fattigdom ikke interessant nok for norske medier? Utenriksdepartementet og Norad inviterer til paneldebatt 14. mars. I forkant av paneldebatten lanserer UD planene om et nytt informasjonssenter om utviklingsarbeid på Vestbanen

Hvordan kan det ha seg at bare noen ytterst få journalister i Norge jobber med å følge pengestrømmen i bistanden? Nær 21 milliarder skattekroner brukes i dag til utviklingsformål. Det skjer mens de fleste norske journalister ser en annen vei på jakt etter andre historier. Hvem følger bruken av disse pengene? Brukes de effektivt og skaper de et bedre liv for verdens fattige?

Rett skal være rett: Den siste tiden har vi sett en spire til debatt, men mytene vil fortsatt ha det til at bistand er ensbetydende med konsensus, at alle i Norge slutter opp om bistand, at dette er et avpolitisert felt - og dermed av liten journalistisk interesse. Sannheten er heller at de beslutningene som fattes i Oslo påvirker livene til svært mange mennesker i utviklingsland og indirekte griper inn i andre lands anliggender.

I tillegg viser SSB-målinger at oppslutningen om norsk bistand er svært høy, men også at mange nordmenn mener norske medier ikke gir et riktig bilde av forholdene i utviklingsland.

Er kampen mot fattigdom ikke interessant nok for norske medier?

Utenriksdepartementet og Norad inviterer til paneldebatt.

Tid:   Onsdag 14. mars 2007, klokken 12.00 – 14.00

Sted:  Vestbanen, vegg i vegg med Fredssenteret

I panelet: 
Erik Solheim, utviklingsminister, UD
Poul Engberg-Pedersen, direktør, Norad
Anders Giæver, leder for kommentaravdelingen, VG
Guri Hjeltnes, professor i journalistikk, BI
Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør, TV2

Ordstyrer: Eva Bratholm, informasjonsdirektør, Norad.

Arrangementet er åpent for alle. Enkel lunsj.

Lansering av nytt informasjonssenter

I forkant av paneldebatten lanserer UD planene om et nytt informasjonssenter om utviklingsarbeid på Vestbanen.  Firmaet Expology, som har vunnet anbudskonkurransen, redegjør for planene om å fylle senteret med et innhold som kan informere, engasjere og spre kunnskap om norsk og internasjonal bistandsarbeid, og om hvilke utfordringer verden står overfor i kampen mot fattigdommen. Målet er at senteret skal bli et naturlig sted for spesielt ungdom og skoleklasser som ønsker å lære mer om på hvilken måte Norge er engasjert rundt om i verden.

I tillegg legger Statistisk sentralbyrå og Norad fram funnene i den nye målingen om nordmenns holdninger til bistand.


Pressekontakter: 
 
UD: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, 99409323
Norad: Informasjonsdirektør Eva Bratholm, 97002468