Historisk arkiv

Norge skjerper bistandskontrollen og kampen mot korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet setter i verk en rekke tiltak for å styrke forvaltningen av norsk bistand, blant annet med sikte på bedre håndtering av saker hvor det er mistanke om økonomisk mislighold.

– Vi må erkjenne at risikoen for misbruk og korrupsjon i bistanden er høy. Vi ønsker å bidra i de landene hvor behovet for bistand er størst. Mange av disse landene er samtidig land med svake samfunnsstrukturer, og hvor korrupsjon er utbredt. Men vi må hele tiden jobbe for å styrke kontrollen med vår egen bistand, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han presenterte en rekke nye tiltak for å styrke forvaltningen av norsk bistand:

  • En ny varslingskanal opprettes fra 1. januar 2008. Utenriksdepartementet har inngått avtale med advokatfirmaet G-Partner, et av Norges fremste selskaper innen varslingstjenester og gransking. G-Partner ledes av advokat Erling Grimstad. Avtalen innebærer at G-Partner vil være mottaker av og foreta en første gjennomgang av innkomne varsler om mistanke om økonomisk mislighold.
  • Det opprettes en sentral kontrollenhet som blant annet skal se til at Utenriksdepartementets instrukser, systemer og rutiner for økonomistyringen er gode nok og følges. Enheten skal også administrere den nye varslingstjenesten for saker knyttet til mistanke om økonomisk mislighold.
  • Det er utarbeidet en varslingsplakat og det arbeides med nye retningslinjer for håndtering av saker hvor det er mistanke om økonomisk mislighold.
  • Det settes i verk tiltak for å heve kompetansen i utenrikstjenesten på området, både ved å styrke den generelle opplæringen og etablere nye spesialiserte kurs.

Norads direktør Poul Engberg-Pedersen (th) og advokat Erling Grimstad (tv) deltok  i presentasjonen av tiltakene.  Foto: Pierre de Brisis, UDTiltakene er et resultat av Utenriksdepartementets anti-korrupsjonsprosjekt, som startet for ett år siden. Prosjektet har også bidratt til å styrke Norges innsats for å bekjempe korrupsjon internasjonalt.

– Norge deltar i en rekke internasjonale initiativer for å bidra til å bekjempe korrupsjon. Blant annet leder vi nå en internasjonal arbeidsgruppe som skal drøfte ulovlig kapitalflukt fra utviklingsland og effekten av dette. Gruppen skal møtes i Oslo 12.-13. desember. Gjennom dette arbeidet ønsker vi å få større kunnskap om problemet og identifisere hva som kan gjøres, sier miljø- og utviklingsministeren.

Utenriksdepartementet har også lagt vekt på næringslivets rolle i kampen mot korrupsjon. Det foreligger nå en ny og revidert utgave av informasjonsbrosjyren ”Si nei til korrupsjon – det lønner seg!”, som er rettet mot norsk næringsliv og forvaltning.

Norge har også gått inn med 300 000 kroner i støtte til nettportalen Business Anti-corruption Portal, som tilbyr små og mellomstore bedrifter informasjon om 50 utviklingsland samt verktøy for å identifisere og unngå korrupsjon.

For mer informasjon om Norges innsats i kampen mot korrupsjon, se Utenriksdepartementets nettsider www.regjeringen.no/ud.

Presseflak: Norsk engasjement i internasjonale anti-korrupsjonsinitiativer (PDF)
 

Pressekontakt:
Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm (UD), tlf. 99 40 94 23