Historisk arkiv

Beklagelig at Russland trekker seg fra Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er beklagelig at president Putin nå har erklært at Russland vil trekke seg fra Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa (CFE-avtalen), sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er beklagelig at president Putin nå har erklært at Russland vil trekke seg fra Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa (CFE-avtalen), sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

-  CFE-avtalen er et viktig instrument som har vist sin verdi og bidratt vesentlig til sikkerhet og stabilitet i Europa siden avtalen trådte i kraft i 1992. Vi har ønsket å komme Russland i møte og drøfte de sider ved avtalen som Russland er kritisk til.  Dette var bakgrunnen for den ekstraordinære CFE-konferansen som fant sted i Wien i midten av juni. Vi beklager at denne konferansen ikke førte frem, sier utenriksministeren.

- En særlig verdi ved CFE-avtalen var at den bidro til større åpenhet mellom landene. Det vil være meget negativt om denne åpenheten nå opphører, sier Støre.

Han fremholder at Nato-landene har understreket betydningen av at Russland lever opp til de forpliktelser landet har påtatt seg. Det gjelder i første rekke uttrekningen av russiske militære styrker og materiell fra Georgia og Moldova.

Samtidig gir Utenriksministeren uttrykk for at partene bør arbeide videre for å komme frem til enighet om videreføring av CFE-avtalen. – Nato-landene bør være rede til nye forhandlinger med Russland om det er utsikt til en slik enighet, sier utenriksministeren.

Han håper fortsatt at det er mulig å komme frem til en løsning som vil videreføre de klare styrkebegrensningene i våre nærområder. – Det er særlig viktig at det såkalte flankeregimet består og som innebærer klare tak for hvilke styrker Russland kan ha. Dette vil være et sentralt punkt for Norge i de videre drøftinger i Nato og forhandlingene med Russland om dette spørsmålet, avslutter utenriksministeren.