Historisk arkiv

Den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norad og Utenriksdepartementet markerer dagen med et seminar der bl.a. Dr. Bogalech Gebre, en ledende kraft i arbeidet med å bekjempe kjønnslemlestelse i Etiopia, deltar. (06.02.07)

Priv. til red.

Nr.: Unr./07
Dato: 05.02.07

Den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse

Foto: Pierre de Brisis

Tirsdag 6. februar markerer Norad og Utenriksdepartementet den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har ca. 140 millioner jenter og kvinner over hele verden blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Cirka tre millioner jenter omskjæres hvert år. Men det finnes de som har tatt opp kampen og skapt resultater.

Arbeidet mot kjønnslemlestelse er et viktig satsingsområde i det norske utviklingssamarbeidet. Det er også sentralt i arbeidet med å fremme menneskerettigheter, inklusiv kvinners rett til god helse.

I 2003 ble den internasjonale planen for arbeid mot kjønnslemlestelse presentert. I planen fremheves det at kjønnslemlestelse ikke bare dreier seg om et fysisk inngrep. Det dreier seg også om en kulturell praksis.

Erfaring viser at det kan ta lang tid å endre kulturell praksis. Likevel finnes det eksempler på mennesker som har skapt store resultater på få år. En av disse, Dr. Bogalech Gebre, kommer til Norge på den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse. Dr. Bogalech er leder for Kembatta Women Self-help groupe i Etiopia. Hun har vært, og er, en ledende kraft i arbeidet for å bekjempe kjønnslemlestelse. Dr. Bogalech Gebre jobber opp mot alle lag i lokalsamfunnet for å skape endringer.

I tillegg til Dr. Bogalech, deltar følgende på markeringen:

  • Åpningsinnlegg med Statssekretær Anne Stenhammer, Utenriksdepartementet.
  • ”Inntrykk fra Etiopia og veien videre” med barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.
  • ”Utfordringer i arbeid med kjønnslemlestelse i Tanzania.”, prosjektansvarlig Chiku Ali, Kvinnefronten/ Inter African Comitees -Tanzania.
  • ”Arbeid mot kjønnslemlestelse i Norge: Hvor langt har vi kommet?”, Jordmor Sara Kahsay, Ullevål Universitetssykehus.
  • Oppsummering med assisterende direktør Ingunn Klepsvik, Norad.

Tid: Tirsdag 6. februar, 12.00 - 15.00
Sted: Norads Auditorium, Ruseløkkveien 26, 4 etg.

Kontaktperson:
Informasjonsrådgiver i Norad, Gerd Stensby: 97 71 49 66
Pressekontakt Utenriksdepartementet, Mette Andersen, tlf: 48 06 21 13