Historisk arkiv

Endringer i Norges diplomatiske nærvær i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet oppretter nytt generalkonsulat i Guangzhou i Kina og sør i Spania. Generalkonsulatene i Edinburgh og Minneapolis omgjøres til honorære stasjoner.

For å ivareta Norges interesser på en best mulig måte har utenriksministeren fattet beslutning om omdisponeringer av vårt nærvær i utlandet. Slik det tidligere er annonsert, vil det bli opprettet et nytt generalkonsulat i Guangzhou i Kina. Ambassaden i Beijing vil også bli styrket personellmessig. Det er videre besluttet å opprette et generalkonsulat i det sørlige Spania. I tillegg vil ambassadekontoret i Beirut bli oppgradert til fullverdig ambassade, ambassaden i Tirana legges ned, mens ambassaden i Tunis er flyttet til Alger.

- Et generalkonsulat i Guangzhou vil styrke vårt tosidige samarbeid med Kina, slik vi har varslet i Kina-strategien. Et generalkonsulat sør i Spania vil møte et lenge følt behov for å kunne yte service til det stadig økende antall nordmenn som har kortere eller lengre opphold i dette området, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Omstilling er nødvendig for å sikre at ressursene både politisk og geografisk settes inn der vi har de viktigste oppgavene. Selv om vi nå omgjør generalkonsulatene i Edinburgh og Minneapolis til honorære stasjoner vil våre omfattende interesser i USA og Storbritannia bli ivaretatt på en god måte, understreker Utenriksministeren. 

Enkelte av oppgavene som i dag utføres ved de to generalkonsulatene vil videreføres av de honorære stasjonene. Andre oppgaver vil bli ivaretatt av ambassadene i London og Washington. Norge vil fortsatt ha et sterkt konsulært nærvær i USA gjennom generalkonsulatene i New York, Houston og San Francisco.