Historisk arkiv

Fem år siden våpenhvileavtalen ble inngått på Sri Lanka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fem år er gått siden en avtale om våpenhvile ble inngått av Sri Lankas styresmakter og De tamilske tigrene (LTTE) 22. februar 2002. Utviklingsminister Erik Solheim står fast ved at våpenhvileavtalen hadde enorm positiv betydning for landet.

– Da Sri Lankas styresmakter og LTTE inngikk våpenhvileavtalen i 2002 satte de en umiddelbar stopper for 20 år med blodig krigføring, hvor flere titalls tusen mennesker mistet livet. Våpenstillstanden førte til en reduksjon av humanitære lidelser. Økonomien og turismen tok seg raskt opp. Endelig kunne folk reise fritt i deler av landet som for alle praktiske formål hadde vært avstengt i flere år. Våpenhvileavtalen gjorde det også mulig for Sri Lankas myndigheter og LTTE å begynne forhandlinger om en politisk løsning på konflikten, sier Solheim.
 
Til tross for våpenhvilen, forekom det fortsatt tilfeller av drap.

– Det ene drapet fulgte det andre, og volden eskalerte gradvis. Problemet begynte da partene besluttet ikke å implementere avtalen som de selv hadde inngått. Massive brudd på menneskerettighetene, alvorlige humanitære lidelser og over 200 000 mennesker drevet på flukt er blant resultatene vi ser i dag. Det er partenes ansvar å stanse dette og vise den politiske viljen som skal til for å oppnå varig fred. Jeg håper at både Sri Lankas myndigheter og LTTE vil sikre full implementering av våpenhvileavtalen som første skritt for å forhandle fram en politisk løsning, sier Solheim.
 
Solheim understreker at Norge anerkjenner arbeidet til den sivile nordiske observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission, med mandat i våpenhvileavtalen.

– Norge har regelmessig kontakt med myndighetene i Sri Lanka og med LTTE. Vi står klare til å støtte partene etter deres anmodning, så snart de gjør et fornyet forsøk på å skape fred. Jeg er overbevist om at det store flertall av srilankesere lengter sterkt etter fred, sier Solheim.