Historisk arkiv

Ingen land mestrer helseutfordringene alene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Mange av de helsetruslene vi står overfor kjenner ingen landegrenser. Derfor skaper de økt sårbarhet for alle. Ingen land kan mestre denne sårbarheten alene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Mange av de helsetruslene vi står overfor kjenner ingen landegrenser. Derfor skaper de økt sårbarhet for alle. Ingen land kan mestre denne sårbarheten alene. Uten et fokus på hvordan utenrikspolitikken påvirker folks helse og sikkerhet, kan vi risikere at vår innsats snarere svekker enn styrker den kapasiteten hvert land trenger for å mestre disse utfordringene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Sammen med kolleger fra Brasil, Indonesia, Senegal, Sør-Afrika og Thailand samlet utenriksministrene fra Norge og Frankrike torsdag 27 kolleger i FN for å sette fokus på helse og utenrikspolitikk.  

FNs generalsekretær Ban Ki-moon slo møtet fast at arbeidet med å sikre folkehelsen globalt ikke kan overlates til helseministrene alene.  

– Utenriksministere spiller en kritisk rolle for å sikre at helseperspektivet kommer inn på internasjonale arenaer. Dette er avgjørende for å sikre den kulturendringen som må til for å nå tusenårsmålene og hjelpe med å bygge en sikker verden for alle, sa FNs generalsekretær. 

Global helse og utenrikspolitikk har som mål å løfte fram folkehelse i utenrikspolitikken. Sammen skal det bygges nye allianser og former for samarbeid der sikkerhet for folkehelse er en felles plattform. Arbeidet skal også bidra til å synliggjøre konsekvenser av politikk som undergraver folks helsesikkerhet. 

– For å klare disse utfordringene må vi skape nye allianser og utenrikspolitikken må tas i bruk som redskap, sier Støre. 

Initiativet fra utenriksministrene støtter opp under FNs arbeid med å nå tusenårsmålene og den Globale kampanjen for helsemålene (MDG 4 og 5) som statsminister Stoltenberg lanserte sammen med en rekke land og internasjonale organisasjoner i New York 26. september 2007.