Solheim deltar i arbeidsgruppe om hjerneflukt i helsesektoren
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Nr: 034/07 | Dato: 28.03.2007
Utviklingsminister Erik Solheim har takket ja til å delta i en internasjonal høynivågruppe, knyttet til Verdens Helseorganisasjon. Gruppen skal diskutere utfordringene rundt internasjonal migrasjon av helsearbeidere.
Utviklingsminister Erik Solheim har takket ja til å delta i en internasjonal høynivågruppe, knyttet til Verdens Helseorganisasjon, som skal diskutere utfordringene rundt internasjonal migrasjon av helsearbeidere.
Gruppen er ledet av Irlands tidligere president, Mary Robinson, som nå jobber som leder for organisasjonen Ethical Globalization Initiative. Hjerneflukt, eller ”brain drain”, innen helsesektoren, er et av de viktigste spørsmålene arbeidsgruppen The Health Worker Global Policy Advisory Group skal arbeide med.
– Vi trenger internasjonale spilleregler for å forhindre aggressiv rekruttering. Norge ønsker ikke å tappe fattige land for høyt kvalifisert arbeidskraft, slik noen oppfatter det. Derimot trenger vi et system for å håndtere det faktum at velutdannede mennesker fra fattige land nå aktivt søker arbeid i Vesten i stedet for å jobbe i sine hjemland, der deres kompetanse er sårt tiltrengt. Dette skyldes blant annet en kombinasjon av Vestens sug etter arbeidskraft og de enorme forskjellene på lønns- og arbeidsvilkår mellom fattige og rike land. Og at det i dag ikke finnes kjøreregler for hvordan vi skal løse dette, sier Erik Solheim.
I dag velger mange ferdig utdannede helsearbeidere fra fattige land å jobbe i Vesten. Dermed utarmes landenes eget helsevesen. Utviklingsministeren mener det er et felles ansvar å forhindre at dette skjer. Når velutdannede mennesker velger å flytte fra fattige land for å fylle rike lands behov for arbeidskraft, plikter rike land å bøte på skadene som fattige land utsettes for, mener Solheim.
- Norge er opptatt av å styrke det internasjonale samarbeidet om problemstillingene knyttet til hjerneflukt, migrasjon av helsearbeidere og fattigdom. Derfor gleder jeg meg til å sitte i denne arbeidsgruppen som skal forsøke å finne løsninger på problemene som oppstår når sykepleiere og leger forsvinner fra fattige land til bedre betale jobber i den rike delen av verden, fortsetter Erik Solheim.
Da Mary Robinson besøkte Oslo i februar i år, roste hun Norge for å ta hjernefluktproblemet på alvor og for at man jobbet på tvers av departementsgrensene for å finne løsninger. Det var under dette besøket at hun inviterte Solheim til å sitte i arbeidsgruppen, sammen med blant andre Ghanas og Nigerias helseministere og Filippinenes arbeidsminister.