Historisk arkiv

Norsk uro over Irans kjernefysiske program

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Iran fortsetter å trosse det internasjonale samfunnet ved å trappe opp anrikingen av uran. - Utviklingen gir grunn til bekymring og vil gjøre det enda vanskeligere å nå frem til en politisk løsning på atomstriden, fastslår utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre understreker at ingen stiller spørsmålstegn ved Irans rett til fredelig bruk av kjernekraft og landet har fått gjentatte tilbud om internasjonal bistand til dette. Kravet er at Iran suspenderer de mest omstridte delene av sitt kjernefysiske program, slik som anrikning av uran.  

- Det er helt avgjørende at Iran gjenvinner sin internasjonale troverdighet. Det kan bare skje dersom Iran suspenderer sine programmer for anriking av uran, sier Støre.  

Utenriksministeren konstaterer at Iran så langt ikke har vist den nødvendige åpenhet og samarbeidsvilje i forhold til det internasjonale samfunnet. - Iran bærer et hovedansvar for den tvil som er knyttet til atomprogrammet. Det er et absolutt krav at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gis full tilgang til alle sider av Irans kjernefysiske aktiviteter, understreker utenriksministeren. 

- Norge stiller seg bak de internasjonale kravene som er stilt av et samlet FN Sikkerhetsråd til Iran. Iran må nå vise reell vilje til å bidra til en forhandlingsløsning, fremholder Støre.