Historisk arkiv

Norge valgt inn i Kontinentalsokkelkommisjonen i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Seniorgeolog Harald Brekke ble i går gjenvalgt til Kommisjonen for avgrensning av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil.

Seniorgeolog Harald Brekke ble i går gjenvalgt til Kommisjonen for avgrensning av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil. 

- Det er gledelig at Norges kandidat ble gjenvalgt til Kontinentalsokkelkommisjonen i New York. Jeg ser dette som en anerkjennelse for Brekkes innsats i Kommisjonen i tidligere perioder, og som en anerkjennelse av Norges rolle i havrettslige sammenhenger, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en kommentar. 

Valget fant sted ved FN-hovedkvarteret i New York 14. juni. Brekke ble valgt inn i første valgrunde og fikk flest stemmer i sin gruppe. Han var fellesnordisk kandidat og arbeider til daglig i Oljedirektoratet i Stavanger. Kommisjonen har 21 medlemmer og er svært viktig for å få endelig fastlagt grensene for kyststatenes kontinentalsokkel utenfor 200 nautisk mil. 

Kontinentalsokkelkommisjonen er etablert under Havrettskonvensjonen for å gi anbefalinger om yttergrensen for kyststaters kontinentalsokkel utenfor 200 nautiske mil. Alle kyststater har uten videre kontinentalsokkel, men dersom sokkelen strekker seg ut over 200 nautiske mil, må yttergrensen dokumenteres overfor Sokkelkommisjonen. Basert på konvensjonens vitenskapelige kriterier, skal Kommisjonen så gi anbefalinger om hvor sokkelens yttergrense skal gå. Grenser fastsatt på grunnlag av anbefalinger fra Kommisjonen blir endelige. 

Pressekontakt: Avdelingsdirektør Olav Myklebust, telefon 22 24 33 55.