Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker Bolivia, Ecuador og Brasil 5.-11. november

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim innledet mandag sitt andre besøk til Sør-Amerika med sikte på å styrke samarbeidet med regionen. Utviklingssamarbeidet med Bolivia, Brasil og regionalt i Andes og Amazonas er konsentrert om forvaltning av naturressurser, miljø, demokratiutvikling og sosial dialog.

Miljø- og  utviklingsminister Erik Solheim innleder i dag sitt andre besøk til Sør-Amerika med sikte på å styrke samarbeidet med regionen ytterligere. Utviklingssamarbeidet med Bolivia, Brasil og regionalt i Andes og Amazonas er konsentrert om forvaltning av naturressurser, miljø, demokratiutvikling og sosial dialog.

Programmet for besøket er i hovedtrekk:

5. november: La Paz, Bolivia

  • Møte med president Evo Morales og enkelte regjeringsmedlemmer. Aktuelle tema er klimaendringer, forvaltning av gassressurser, demokratisering og arbeidet med ny grunnlov.
  • Undertegning av avtale om langsiktig samarbeid innenfor energisektoren. Bolivia antas å ha Sør-Amerikas største forekomster av naturgass. Norge bistår Bolivia i å sikre en god, åpen og bærekraftig forvaltning av naturressursene. 

6.-7. november: Quito, Ecuador

  • Samtaler med president Correa  og andre regjeringsmedlemmer om blant annet hvordan Norge kan bistå i oljeforvaltningen. Ecuador har en lang oljehistorie, og er den femte største oljeprodusenten i Sør-Amerika.
  • Åpning av seminar om “Olje for utvikling” i regi av Petrad, med fokus på miljø, finansforvaltning og godt styresett.  

8. november: Rio de Janeiro, Brasil

  • Besøk til senteret Bola pra Frente, som med støtte fra norske maritime selskaper og Utenriksdepartementet gir skolebarn et tilbud om tilleggsundervisning og andre aktiviteter. Bola pra Frente-prosjektet ble startet av Brasils tidligere landslagspiller i fotball Jorginho.  

9. november: Brasilia, Brasil

  • Møter med regjeringsmedlemmer med vekt på bærekraftig utvikling i Amazonas og sosial dialog. Norge har besluttet å gi totalt 130 millioner kroner i støtte til Brasils Amazonas-plan og til det norske Regnskogfondets arbeid i Amazonas.
  • Møte med urfolksorganisasjoner.
  • Undertegning av intensjonsavtale om faglig bistandssamarbeid mellom Norge og Brasil i utvalgte afrikanske land.  

10.-11. november: Boa Vista/Demini, Brasil

  • Feltbesøk til yanomami-indianerne i det nordlige Brasil. Yanomamiene er den største urfolksgruppa i Amazonas, og flesteparten lever på tradisjonelt vis i et reservat på størrelse med Portugal. Reservatet er kjerneområdet for arbeidet med ressursforvaltning basert på urfolks rettigheter i Amazonas, som Utenriksdepartementet støtter. 

Pressekontakter:
På reisen: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf 99 40 93 23.
I Oslo: Informasjonsrådgiver Hilde Klemetsdal, tlf 91 65 05 28.